trgovacki-centar-large-midiPrema rezultatima trećeg ovogodišnjeg vala istraživanja GfK Barometar hrvatska kućanstva i dalje ne očekuju izrazitije poboljšanje životnih uvjeta u sljedećih godinu dana.

O potrošačkoj klimi u Hrvatskoj može se reći tek da oko 9 posto kućanstava ima nešto bolju financijsku situaciju nego prije godinu dana, dok 54 posto kućanstava smatra da su ostali na istom.

Ono što može zabrinjavati podatak je da čak 37 posto kućanstava njihovo sadašnje financijsko stanje ocjenjuje lošijim nego lani, navodi istraživanje agencije GfK.

Gledano u budućnost, situacija kako je vide hrvatski građani nije odveć obećavajuća.

Naime, za narednih godinu dana tek 16 posto ispitanih se nada kako će im financijska situacija biti barem malo bolja. Istodobno, oko 54 posto kućanstava procjenjuje da će im financijska situacija ostati približno ista, ali čak 27% kućanstava ocjenjuje da će im biti još lošije nego do sada.

Promatrano po regijama, lošije stanje financija najviše ističu u Lici, Slavoniji te sjevernoj Hrvatskoj (između 40 i 46% ispitanih). Financijska slika ovih regija neće se popraviti niti u nadolazećoj godini, navodi istraživanje GfK, jer su lošije očekivano financijsko stanje u sljedećih godinu dana najviše istaknuli upravo ispitanici u Lici (36%) i sjevernoj Hrvatskoj (31%), a najmanje u Istri s Primorjem (18%).

Kućanstva koja jedva spajaju kraj s krajem najviše su zastupljena u Slavoniji (63%) te u sjevernoj Hrvatskoj (58%), a najmanje u Zagrebu (36%). Ipak, u Zagrebu je i najviše onih koji moraju smanjivati postojeću štednju (15%).

Kućanstva koja smatraju da neće moći štedjeti najviše su zastupljena u sjevernoj Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji – po oko 60% u svakoj regiji.

Ocjena općeg gospodarskog stanja u Hrvatskoj također nije obećavajuća. Naime, više od polovine kućanstava smatra da će u narednih godinu dana gospodarska situacija ipak biti lošija, da će ostati isto kaže 31 posto ispitanih, dok malo bolja kretanja u gospodarstvu očekuje njih 11 posto.

Interesantno je da nitko od ispitanika ne očekuje da će gospodarsko stanje u državi biti znatno bolje u idućih godinu dana.

Istraživanje je provedeno u listopadu 2011. godine na reprezentativnom uzorku od 1000 građana Hrvatske starijih od 15 godina metodom osobne ankete u kućanstvu.