U Hrvatskoj je u kolovozu potrošnja u maloprodaji realno porasla 1,2 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što predstavlja usporavanje dinamike rasta nakon srpanjskog rasta od 3,7 te lipanjskog od 5,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u ponedjeljak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u kolovozu porasla 1,2 posto u odnosu na isti mjesec lani, dok je u odnosu na srpanj realno pala za 0,9 posto.

Kolovoški realni međugodšnji rast maloprodaje treći je uzastopni rast, nakon svibnja u kojemu je zabilježen pad potrošnje u maloprodaji na godišnjoj razini za 1,9 posto po prvi put nakon 56 mjeseci rasta, da bi u lipnju potrošnja skočila za 5,9, a u srpnju za 3,7 posto.

Prema podacima DZS-a, u kolovozu je na godišnjoj razini promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 3,5 posto, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 1,1 posto.

Na nastavak relativno povoljnih godišnjih stopa rasta maloprodaje upućivali su i indeksi pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača koji su se, uz blago poboljšanje u odnosu na srpanj, u kolovozu zadržali na relativno visokim razinama, kažu analitičari Reiffeisen banke (RBA). Dodaju da je nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta podržan trendom smanjenja nezaposlenosti i rasta plaća, rastom potrošačkog kreditiranja, ali i vrlo vjerojatno solidnim podacima u turizmu za kolovoz.

Uslijed povoljnih trendova na tržištu rada, rasta kreditne aktivnosti i povoljnih očekivanja, koja će ohrabriti najavljena porezna rasterećenja, maloprodaja bi po njihovom mišljenju i u idućim mjesecima trebala rasti, ali ipak uz nešto skromnije stope.

U kolovozu 2019. pet od deset trgovačkih struka, na koje otpada 65,1 posto ukupnog prometa, ostvarilo je porast prometa te je ukupan izvorni promet od trgovine na malo nominalno porastao za 1,7 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Najveći utjecaj na porast nominalnog prometa u kolovozu 2019. u odnosu na isti mjesec prethodne godine, prema izvornim indeksima, ostvarile su nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama.

U razdoblju od početka siječnja do kraja kolovoza, kalendarski prilagođeni promet u maloprodaji realno je porastao za 3,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. (Hina)