U Hrvatskoj je u studenome potrošnja u maloprodaji porasla 10. mjesec zaredom, nešto više od 5 posto na godišnjoj razini, što ukazuje na daljnji oporavak potrošnje i cjelokupnog gospodarstva od koronakrize.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u četvrtak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u studenome pala 2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na studeni prošle godine porasla 5,2 posto.

To je sporiji rast nego mjesec dana prije, kada je potrošnja skočila 9,2 posto na godišnjoj razini.

To “potvrđuje usporavanje dinamike rasta dijelom zbog učinka baznog razdoblja, a dijelom zbog ponovnog porasta neizvjesnosti koji nepovoljno utječe na raspoloženje i očekivanja potrošača”, ističu analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

No, to je već 10. mjesec zaredom kako potrošnja raste na godišnjoj razini, nakon što je pod utjecajem koronakrize padala 11 mjeseci zaredom.

U studenome je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 1,7 posto, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, skočio 4,6 posto na godišnjoj razini, pokazuju podaci DZS-a.

Nastavak oporavka od koronakrize
U prvih 11 mjeseci ove godine promet u trgovini na malo porastao je 12,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. U cijeloj 2020. godini pao je za 5,5 posto.

Nastavak snažnog rasta potrošnje ukazuje na daljnji oporavak gospodarstva od koronakrize.

U trećem je tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) skočio za 15,8 posto na godišnjoj razini, nakon rekordnog rasta od 16,5 posto u drugom kvartalu, a rast je, sudeći po novim makroekonomskim pokazateljima, nastavljen i u četvrtom tromjesečju.

“Podaci za prosinac potvrdit će nastavak pozitivnih godišnjih kretanja podržana razmjerno povoljnim kretanjima na tržištu rada, umjereno blagim epidemiološkim mjerama te očekivanjima da će plaće tijekom 2022. nastaviti rasti”, zaključuju analitičari RBA.

Procjenjuju da će promet u trgovini na malo u cijeloj ovoj godini zabilježiti rast od oko 12 posto te da su pozitivni izgledi i za 2022. godinu.