Povjerenje potrošača u Njemačkoj u listopadu će se zadržati na razinama iz prethodnog mjeseca, što je dokaz da uspješno odolijeva strahovima od recesije, pokazali su u utorak rezultati najnovijeg istraživanja tvrtke Gfk.

njemacka-potrosaci-largeIndeks potrošačkog povjerenja u Njemačkoj, koji sastavlja tvrtka za istraživanje tržišta Gfk, u listopadu se procjenjuje u visini 5,2 boda, nakon što je u rujnu iznosio također 5,2 boda. “Klima među potrošačima trenutno nije narušena eskalacijom dužničke krize i prijetnjama financijskih tržišta po realno gospodarstvo u Njemačkoj”, navodi se u priopćenju Gfk.

Očekivanja u vezi plaća poboljšana su u odnosu na ionako visoku razinu, dok je blago pogoršanje zabilježeno u pogledu gospodarskih očekivanja i spremnosti potrošača na kupnju, ističe se dalje u priopćenju.

“Unatoč rastućim strahovima od recesije povjerenje potrošača u Njemačkoj trebalo bi ostati stabilno ove jeseni. S obzirom na činjenicu da izgledi za tržište rada ostaju zadovoljavajući, ponovno su narasla njihova očekivanja u vezi povećanja plaća. Nasuprot tome, spremnost za kupnju u rujnu je smanjena, iako se i dalje drži na vrlo visokoj razini. Gospodarska očekivanja dodatno su pak smanjena zbog rastućih zabrinutosti u vezi krize na međunarodnim financijskim tržištima”, objavio je Gfk.

Navedeni nalazi dijelovi su “Gfk-ova istraživanja potrošačke klime MAXX”, temeljenog na anketi koju institut mjesečno provodi među približno 2000 potrošača po narudžbi Europske komisije. Gfk-ovo istraživanje potrošačke klime provodi se od 1980. (H)