davor-antolic-antas-zeljko-satovic-gula-jelena-pavicic-vukicevic-tina-puhalo-grladinovic-002U Zagrebu je jučer otvoren Muzej Zagrebačke pivovare. Prvi je to muzej neke pivovare u Hrvatskoj, realiziran po uzoru na muzeje globalnih pivovara zasad je u fazi nastajanja i tijekom idućih mjeseci širit će svoj postav, izvijestili su iz pivovare.

Nastao kao inicijativa Turističke zajednice grada Zagreba i Zagrebačke pivovare, muzej nudi niz zanimljivih podataka iz povijesti Zagrebačke pivovare i pruža uvid u povijest domaćeg pivarstva.

Tako će posjetitelji Muzeja Zagrebačke pivovare za sada imati priliku doznati sve o povijesti Zagrebačke pivovare, upoznati se sa složenim procesom proizvodnje i sastojcima piva, pogledati izložbu dosadašnjih likovnih rješenja Božićnog piva i izložbu arhivskih etiketa i boca piva te će, među ostalim sadržajem iz povijesti pivovare, imati priliku zaigrati igru “viseća kuglana” koja se igrala u vrijeme osnutka pivovare.

Otvorenje prvog izdanja Muzeja Zagrebačke pivovare pozdravila je Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Zagreba, koja je istaknula važnost ovog muzeja i njegov doprinos oživljavanju zapadnog dijela grada te jačanju turističkog i kulturnog sadržaja Zagreba.

Autor postava muzeja, poznati pivski znalac Željko Šatović Gula, istaknuo je kako je prikupljanje ovakvog fundusa iznimno zahtjevno i uglavnom ovisi o otkupu i donaciji građana. Tako jedan dio postava čine originalni predmeti iz fundusa pivovare, dok se dio sadržaja oslanja na replike kako bi se što sadržajnije ilustrirala povijest domaćeg pivarstva i Zagrebačke pivovare.

Sam izgled muzeja osmislio je poznati domaći scenograf Davor Antolić Antas, kojem je poseban izazov bio integrirati sadržaj muzeja u zadani prostor dvorane pivnice K pivovari te u eksterijer, gdje se nalazi veći dio fundusa iz povijesti pivovare.

Tina Puhalo Grladinović iz Zagrebačke pivovare naglasila je kako Zagrebačka pivovara posljednje tri godine sudjeluje u programu Noći muzeja i kako inicijativa za vlastitim muzejom po uzoru na druge velike pivovare u svijetu postoji niz godina.

Prema njenim riječima, ovo će se izdanje muzeja nadograđivati te je cilj širenje sadržaja i fundusa. Usto, istaknula je kako je realizacija muzeja naišla i na veliku potporu Turističke zajednice grada Zagreba, koja je muzej uvrstila u turističku ponudu grada. Tako već sljedeći tjedan počinju grupni turistički obilasci muzeja, od kojih jednu grupu čini 79 nizozemskih studenata.

Muzej Zagrebačke pivovare posjetio je i poznati glumac i autor Filip Šovagović te je razgledao postav u kojem će posjetitelji, bili ljubitelji piva ili ne, imati priliku pronaći nešto za sebe i naučiti sve o omiljenoj pivovari iz susjedstva, ističu iz Zagrebačke pivovare.