kolica-euro-midiOčekivanja njemačkih potrošača blago su pogoršana, što je uzrokovano rastom cijena benzina i strahom od inflacije, pokazalo je istraživanje instituta GfK.

Pokazatelj očekivanja potrošača pao je na 5,6 bodova u svibnju, s travanjskih 5,8 bodova, spustivši se na tako na najnižu razinu u ovoj godini.

Posljednjih mjeseci u Njemačkoj su građani bili iznenađujuće otporni na dužničku krizu u eurozoni. Tako ekonomsko očekivanje potrošača raste već drugi puta zaredom (+1,3 poena) jer potrošači osjećaju da se ekonomija u zemlji i dalje popravlja, navode iz GfK. “Ekstremno je stabilno tržište rada. Ovaj indikator sada iznosi visokih 8,5 poena.”

Očekivanje prihoda potrošača pokazuje mali pad (1,3 poena), a najveći strah je iskazan zbog rasta cijena kod kupovina na benzinskim pumpama. Rast cijena u energetskom sektoru i moguća veća inflacija uzrokuju strah za negativne posljedice na troškove života.

Spremnost na kupnju donekle se smanjuje a javlja se tendencija štednje zbog zabrinutosti nekim kretanjima na financijskom tržištu.

Potrošačka klima stoga za sada pokazuje mali pad, ali dugoročno gledano GfK na razini godine prognozira porast privatne potrošnje od 1%.