Danas je u Zagrebu održano predstavljanje poslovne strategije Austrijske pošte na hrvatskom tržištu.

O poslovanju i planovima na hrvatskom tržištu, uzvanicima i predstavnicima medija, govorili su Andreas Dragosits, Senior Vice President Austrijske pošte, i Igor Velimirović, generalni direktor tvrtke Weber Escal u Hrvatskoj, a događaj je uveličala i veleposlanica Republike Austrije u Hrvatskoj Andrea Ikić-Böhm koja je održala uvodni govor i time započela predstavljanje.

Početkom ove godine, stupanjem na snagu novog Zakona o poštanskim uslugama, omogućena je liberalizacija poštanskih usluga u Hrvatskoj. Ovim Zakonom onemogućava se monopol na obavljanje poštanskih usluga i stvaraju se preduvjeti za jačanje konkurentnosti u području distribucije adresiranih pošiljaka u kojem Austrijska pošta, putem tvrtke Weber Escal, u Hrvatskoj planira zauzeti značajan tržišni udio.

Liberalizacijom poštanskih usluga u Hrvatskoj Austrijska pošta planira značajno širenje poslovanja na hrvatskom tržištu, zapošljavanje i uvođenje inovativnih usluga u obavljanje poštanske djelatnosti u području adresirane pošte.

Tvrtka Weber Escal, dio grupacije Austrijske pošte, tržišni je lider u distribuciji neadresiranih promotivnih materijala s preko 80 posto tržišnog udjela u Hrvatskoj, a od nedavno i novi poštanski operater na hrvatskom tržištu. Tvrtka Weber Escal u 2012. godini ostvarila je prihod od 8,2 milijuna eura, što je rast od 13 posto u odnosu na 2011. godinu.

Ulaskom u područje adresirane pošte koja podrazumijeva i dostavu pošiljaka ispod 50 grama za velike i srednje korisnike, tvrtka Weber Escal planira značajno povećanje broja zaposlenika u uvođenje inovativnih usluga kojim korisnicima ovih usluga u Hrvatskoj može omogućiti najbolju vrijednost za novac.

Jedna od takvih usluga je svakako i usluga track and trace, napravljena prema specifičnim zahtjevima Austrijske pošte, pomoću koje će pošiljatelj i primatelj u realnom vremenu moći pratiti status u kojem se pošiljka nalazi.

Ulaganjem u zapošljavanje, edukaciju i inovativne usluge tvrtka Weber Escal želi uz trenutnu lidersku poziciju u segmentu neadresirane pošte zauzeti značajan tržišni udio u segmentu adresirane pošte.

Austrijska pošta, vodeći austrijski poštanski operater, ima 23.181 zaposlenog. Prihod Grupe u 2012. godini iznosio je 2,37 milijardi eura, a dobit 182,4 milijuna eura.

Austrijska pošta 2003. godine započela je svoje širenje u području srednje i istočne Europe. Danas je putem vlastitih tvrtki prisutna u Mađarskoj, Slovačkoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Poljskoj i Hrvatskoj.

Na hrvatskom je tržištu prisutna već nekoliko godina putem tvrtki Overseas express, lidera u paketnoj distribuciji, i Weber Escal koja je izrasla u lidera u distribuciji neadresiranih promotivnih materijala.

Liberalizacija poštanskih usluga u Hrvatskoj otvorila je dodatni prostor u području adresirane pošte, u čijem segmentu poslovnih klijenata Weber Escal ima velike ambicije u nadolazećem razdoblju, rečeno je na prezentaciji.

Vrijednost hrvatskog poštanskog tržišta možete pogledati na poveznici.