Tvrtka Bjelovarski sajam koncem ovoga tjedna organizira dvije sajamske manifestacije koje će se održati u Gudovcu pored Bjelovara. Riječ je o 11. Međunarodnom pčelarskom sajmu koji se u suradnji s Hrvatskim pčelarskim savezom održava od 6.-8. veljače i 1. Sajmu vina i vinogradarstva od 7.- 8. veljače.

Međunarodni pčelarski sajam treća je po veličini priredba po posjeti i broju izlagača te je ujedno najbrže rastući sajam od svih koji organizira Bjelovarski sajam.

Svake godine prijavi se više od 100 izlagača, no ove godine njih čak 150 dolazi iz nekoliko zemalja. Već tradicionalno izlagači su iz Austrije, Francuske, Finske, Grčke, Njemačke, Slovenije, Srbije, Mađarske, Ukrajine, Poljske, a predstavit će se i dostignuća u proizvodnji izvornih hrvatskih pčelinjih proizvoda.

Sajam je podijeljen u tri cjeline: Izložba i prodaja meda te proizvoda od meda, Izložba i prodaja pčelarske opreme i Edukativni dio s renomiranim predavačima.

Uz to, plan edukativnih aktivnosti na svim manifestacijama u Gudovcu u 2015. godini usmjeren je posebno na djecu školske dobi.

Već na ovom sajmu u petak, 6. veljače, za male posjetitelje organizirana je radionica i predavanje pod nazivom je “Pčelica – mala pčelarska radionica”, a teme su različite od povijesnog razvoja pčelarstva, anatomije, biologije, podjele rada u zajednici, oprašivanja, ekološkog utjecaja pčela, proizvoda, korištenja i djelovanja proizvoda na ljudsko zdravlje, socijalna podjela unutar košnice itd.

Djeca će praktično i u živo vidjeti košnicu, saće, med, kako se izrađuju svijeće, propolis, pelud, pčelarsko odijelo te nazočiti stručnim predavanjima.

Zbog velikog interesa partnera, ove je godine po prvi put Pčelarskom sajmu dodana još jedna manifestacija – Sajam vina i vinogradarstva.

Na manifestaciju je svoj dolazak potvrdio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina koji će i otvoriti sajam u subotu, 7. veljače, a otvorenju će nazočiti i ministar obrazovanja Vedran Mornar.

Na sajmu će se po prvi put predstaviti i Hrvatska udruga mladih poljoprivrednika AGRO, za koju je osigurano posebno mjesto i mogućnost promocije. Početak je to suradnje mladih visokoobrazovanih poljoprivrednika koji će se svojim proizvodima, ali i stručnim edukativnim predavanjima pomoći da se poljoprivreda kroz niz aktivnosti promovira na zanimljiv i drugačiji način upravo na Bjelovarskom sajmu, navode iz tvrtke.