maraska-ftd-777Zaključak iz rezultata poslovanja je da Maraska ima dobru profitabilnost proizvoda, ali da bi to realizirala moranastaviti trend značajnog rasta prometa kako bi nadoknadila lošu bilančnu situaciju

Malo je gradova i kompanija koje imaju tako bogatu i slavnu tradiciju u proizvodnji likera kao što ih imaju Zadar i Maraska. Više od pet stoljeća iskustva i bogate tradicije proizvodnje likera i alkoholnih pića pretočeno je u današnju tvrtku.

Maraska d.d. moderna je hrvatska tvrtka koja uz tradicionalnu proizvodnju i prodaju alkoholnih pića proizvodi i bogati asortiman bezalkoholnih pića raznih vrsta i okusa. Suvremeni proizvodni pogon izgrađen je 2006. godine te svojim kapacitetima udovoljava i najzahtjevnijim potrebama kupaca.

maraska-bulletMaraska d.d. sa svojih 150 djelatnika organizacijski je podijeljena na odjele prodaje, proizvodnje, marketinga, razvoja, financija i odjela ljudskih resursa, čija je zadaća razvoj respektabilne i snažne tvrtke na području proizvodnje i distribucije kvalitetnih alkoholnih i bezalkoholnih pića, posebice visokokvalitetnih proizvoda na bazi višnje maraske, autohtone sorte višnje koja raste samo u podneblju zadarskog zaleđa.

BOGATA POVIJEST
Višnja maraska potekla je iz Male Azije odakle se proširila na Mediteran. Stablo višnje maraske dobro se prilagodilo kamenitom i škrtom tlu svoje nove domovine. Upravo zbog specifičnosti mediteranske klime i tla na sjevernom području Dalmacije, maraska daje plod najbolje kakvoće i tako postaje autohtona biljka višnja maraska, poznata i kao maraška.

maraska-bilanca-i-rdigNajstariji pisani dokument u kojem se spominje stablo višnje maraske pronađen je među bilježničkim zapisima Državnog arhiva u Zadru, u kasnom srednjem vijeku, 1399. godine. U bilježničkim zapisima opisano je: “…jedno veliko stablo maraske u neposrednoj blizini samog grada Zadra na položaju Kolovare, u vinogradu kod Fontane, kraj samog mora…“.

Ovaj dokument ujedno je i najstariji pisani dokument na širem prostoru Dalmacije. Kako je Zadar već u 17. stoljeću imao nekoliko destilerija za proizvodnju maraschino likera, mladi trgovac Francesco Drioli došao je iz Istre u Zadar i osnovao tvornicu likera.

Kasnije su otvorene i druge tvornice te se maraschino proširio diljem Europe bilježeći uspjehe tijekom cijelog 19. i prve polovice 20. stoljeća. Konsolidacijom triju najpoznatijih zadarskih tvornica likera, “Excelsior Girolamo Luxardo”, “Romano Vlahov” i “Fabrica maraschino Francesco Drioli S. A.”, krajem 1946. godine stvorena je jedinstvena tvrtka pod nazivom “Maraska” tvornica likera, čokolade i bombona Zadar.

Ministarstvo financija Narodne Republike Hrvatske objavilo je 1. studenoga 1948. u registru državnih privrednih subjekata poduzeće pod imenom “Destilerija i tvornica likera Maraskino” sa sjedištem u Zadru, skraćenoga naziva “Maraskino – Zadar”.

maraska-trzisni-podaci-profitabilnost-likvidnost-vlasnik-nositelj-racunaU objavi je bilo navedeno da se formirana tvrtka nalazi pod administrativno-operativnim rukovođenjem Glavne direkcije prehrambene industrije Ministarstva industrije NR Hrvatske te da je predmet njezina poslovanja bila proizvodnja likera, specijalnih destilata i destilerija vina.

Dana 7. veljače 1949. Ministarstvo financija Narodne Republike Hrvatske objavilo je u registru državnih privrednih poduzeća promjenu imena zadarskog proizvođača likera iz “Destilerije i tvornice likera Maraskino” u ime “Destilerija i tvornica likera Maraska” Zadar.

PROIZVODI MARASKE
Među bogatom i raznolikom paletom Maraskinih proizvoda ističu se dvije kategorije. Prva su od njih proizvodi na bazi autohtone višnje maraske – voćni sirupi Amarena i Amarena Premium te nektar Maraška, dok drugu čine proizvodi iz asortimana jakih alkoholnih pića – likeri Maraschino, Cherry Brandy, Cherrica, Orahovac, tzv. Maraska specijaliteti.

Među likerima nalaze se Amaro i Amaro Zara, zatim Apricot, Blue Curacao, liker od borovnica, Zlatni Brand, Cherrica, Triple sec, Orahovac, Kruškovac te Jaguar, a tu su još i Maraska medica, Pelinkovac, vodka Cosmopolitan, Maraska Room, Šljivovica, travarica Dalmatika, Vlahovac, Cherry Brandy i Gin Empire.

U portfelju jakih alkoholnih pića ipak je najpoznatiji Maraschino, originalni zadarski liker priznat diljem svijeta. Prepoznatljiv je po karakterističnom slatkom okusu i aromatičnom mirisu. Priprema se po tradicionalnoj recepturi ljekarnika dominikanskog samostana početkom 16. stoljeća.

Ovaj pripravak iz destilata dalmatinske višnje maraske s razlogom nosi ime “kralj likera”. Izvorno hrvatski proizvod, svjež, sladak, kiseo, aromatičan, ovaj lagani liker karakterizira blaga narav s 20% alkohola i neodoljive arome eteričnih ulja.

Među asortimanom bezalkoholnih pića Amarena Premium je najkvalitetniji i najpoznatiji voćni sirup na tržištu. Izvorni hrvatski proizvod od dalmatinske višnje maraske, bogate kalcijem, željezom, mineralima i vitaminima.

maraska-promjena-kapitala-novcani-tijekSirup Naranča najomiljeniji je sirup nakon Amarene. Pripremljen po poznatoj recepturi od najboljih voćnih koncentrata ovaj sirup donosi poznati i osvježavajući okus pravih Jaffa naranči.

Sirup prepoznatljivog okusa i kvalitete, proizveden od koncentrata svjetski poznate marke jaffa limuna. Oni koji vole okus jabuke, prepoznaju ovaj sirup kao izuzetno kvalitetan. Dobiven iz koncentriranog voćnog soka jabuke.

Sirup od Jabuke i Bazge jedan je od onih mirisa koji podsjećaju na djetinjstvo. Blagoga okusa, načinjen od prirodnih sastojaka, podsjeća na sirupe kakve su radile naše bake i mame. Nježna i profinjena, Marelica osvaja svojim mirisom i karakterističnom puninom slatkoće.

Miješani kašasti voćni sok od kaše marelice i koncentriranog voćnog soka jabuke i naranče, spaja ugodnu pitkost s gustoćom mirisa i arome koja marelicu čini omiljenom i jedinstvenom, osobito među djecom.

Sirup od brusnice, jednog od najhvaljenijih voća kojemu se pripisuju ljekoviti sastojci i pozitivan učinak na zdravlje, na najbolji je način upotpunio bogat asortiman Maraskinih voćnih sirupa.

Sirup od borovnice, jedan od najomiljenijih i najtraženijih okusa, sadržava izvorne okuse voća koji oduševljavaju svježinom i aromom.

maraska-pokazatelj-poslovanjaU portfelju se nalazi i ledeni čaj s osvježavajuće bogatim okusom i slatkastom aromom svježe ubrane breskve, Ledeni čaj osvježavajućeg okusa zelenog čaja, prožet karakterističnom citrusnom aromom te Ledeni čaj s osvježavajućim okusima probranog šumskog voća i zdrave brusnice.

Ujedno, Maraska je pripremila četiri okusa u popularnom pakiranju na slamku – Amarena, Jabuka, Marelica i Naranča.

POSLOVANJE U 2015. GODINI
Godinu 2015. obilježio je nastavak gospodarske krize koja se očituje u smanjenju kupovne moći, a samim time i potražnje za svim kategorijama proizvoda u proizvodnom asortimanu.

Usprkos tome, u kompaniji su zadovoljni ostvarenim rezultatima i rastom prodaje u glavnim kategorijama proizvoda (alkoholna pića, brik), a zahvaljujući tom trendu ostvaren je i rast tržišnog udjela.

Pad realizacije na sokovima i sirupima je u okvirima pada ukupne kategorije tako da je zadržan isti tržišni udio.

Značajna odrednica prethodne godine je poslovanje u okviru Europske unije, što je imalo utjecaja na poslovanje poduzeća.

maraska-fundamentalni pokazateljiPromjena carinskih propisa nije se odrazila negativno na mogućnosti plasmana, nego u tvrtki očekuju veći interes za proizvodima od strane tržišta članica EU u narednom razdoblju. Liberalizirana trgovina nekim vrstama proizvoda i usluga te trgovina energentima imali su pozitivan utjecaj na smanjenje cijena inputa.

Ukupni neto prihodi u 2015. su manji od prihoda u 2014. godini za 6,3 milijuna kuna (-5%). Materijalni troškovi su smanjeni zbog smanjenja cijena inputa. Varijabilni troškovi proizvodnje su također smanjeni, prvenstveno zbog troškova proizvodnje koncentrata u pogonu Dona koji je bio u najmu u drugom dijelu 2014. godine, a koje nisu imali u 2015. godini.

maraska-dividendaTroškovi zaposlenih su smanjeni 12%, zbog smanjenog broja zaposlenih. Troškovi financiranja su, zbog visoke razine zaduženosti, jako visoki i iznose 6,9% neto realizacije. Najveći udio u troškovima financiranja nose troškovi za kratkoročne obveze.

Analizom rezultata vidljiva je mogućnost profitabilnog poslovanja tvrtke izraženo pokazateljem EBITDA (stopom dobiti prije kamata i amortizacije), ali tu dobit ugrožavaju iznimno visoki troškovi financiranja (kamate) i amortizacija koji zajedno iznose 13,0% ukupnog prometa.

Zaključak iz rezultata poslovanja je da Maraska ima dobru profitabilnost proizvoda, ali da bi to realizirala mora nastaviti trend značajnog rasta prometa kako bi nadoknadila lošu bilančnu situaciju (prije svega prevelika zaduženost).

Ukupan prihod od prodaje proizvoda bilježi rast od 0,5%, pri čemu jaka alkoholna pića rastu za 17,6%, sirupi imaju pad za 2,5%, dok prihodi od prodaje sokova padaju 2,1%, a prihodi od prodaje robne marke su smanjeni za 27,9%. Jaka alkoholna pića bilježe kontinuiran rast prihoda, dok je u ovoj godini primjetan pad u realizaciji sirupa. U strukturi prihoda, prema proizvodnim grupama, došlo je do povećanja udjela jakih alkoholnih pića na domaćem i na inozemnom tržištu.

Novčani tok u 2015. bilježi pozitivan rezultat za 1.047,3 tisuća kuna. Rezultat iz poslovanja od 4.824,9 tisuća kuna i amortizacija u iznosu od 6.180,9 tisuća kuna daju ukupan iznos jednostavnog novčanog toka od 11.005,8 tisuća kuna.

Potraživanja od kupaca su smanjena za 4.822 tisuća kuna. Ukupne investicije u iznosu 3,4 milijuna kuna raspoređene su uglavnom na nasad Vlačine (2,4 milijuna kuna) za radove sadnje i podizanja nasada, nabavku nove opreme (0,3 milijuna kuna) a dio investicija je utrošen na transportna sredstva (0,4 milijuna kuna) i na proizvodnu opremu 0,1 milijuna kuna.

maraska-napomenaInvesticije na nasad Vlačine u vrijednosti 2,4 milijuna kuna odnose se na radove na podizanju i održavanju postojećih nasada i njihovu pripremu za puni urod u narednim godinama. Ostale investicije uglavnom su ulaganja u poboljšanja na postojećoj opremi i objektima.

Usprkos nepovoljnim uvjetima u okruženju planovi za 2016. godinu su: nastaviti rast prodaje – plan je dostići dvoznamenkasti rast prihoda u odnosu na prethodnu godinu, otvaranje novih izvoznih tržišta te proširenje asortimana proizvoda u kategoriji sokova i alkohola. Dionice Maraske d.d. moguće je trgovati na Zagrebačkoj burzi, no zadnje trgovanje bilo je krajem 2008. godine.

Odjel analize
credos@credos.hr
credos logo