Profil kompanije – SAPONIA d.d.

Iako vodećih 10 dioničara drže malo iznad 95% ukupnog kapitala kompanije, burzovno trgovanje dionicom prilično je intenzivno, a vlasnička struktura prvih 10 dioničara kroz duže vrijeme nije imala bitnih promjena.

Povijest kompanije počinje 1894. godine kada je Samuel Reinitz u Osijeku pokrenuo obrtničku radionicu za proizvodnju sapuna. Kompanija danas posluje kroz pet distribucijskih centara u Osijeku, Zagrebu, Splitu, Rijeci i Dubrovniku.

U proizvodnom programu nudi više od 500 različitih proizvoda razvrstanih u tri osnovne skupine: deterdženti široke potrošnje (deterdženti za pranje rublja, omekšivači, sredstva za pranje posuđa, sredstva za čišćenje), toaletni program (paste za zube, četkice za zube, sapuni, šamponi, proizvodi za njegu beba, proizvodi za sunčanje) te sredstva za industriju i institucije (proizvodi za pranje, čišćenje i dezinfekciju u različitim industrijskim poduzećima i institucijama). Najpoznatiji brendovi su: Faks helizim, Nila, Rubel, Bioaktiv, Plavi Radion, Ornel, Likvi, Tipso, Arf, Vim, Bis, Lahor, Frutella, Kalodont, Di, Brinell, Skit.

POSLOVANJE U 2022. GODINI
Saponia Grupa je u 2022. godini ostvarila ukupni prihod od 817,2 milijuna kuna, što je rast od 5,2% u odnosu na prethodnu godinu. EBITDA iznosila je 58,1 milijun kuna, a dobit prije poreza 22,7 milijuna kuna.

Poslovnu godinu 2022. obilježili su inflatorni pritisci kroz rast cijena sirovina i ambalaže, energenata i plaća zaposlenika

Prihodi od prodaje u Hrvatskoj ostvareni su u iznosu od 493,3 milijuna kuna. U strukturi prodaje, vlastiti brendovi Saponia grupe generirali su 92% ukupnih prihoda od prodaje, dok je prodaja brendova Koestlina ostvarila preostalih 8%.

Na izvoznim tržištima realizirani su prihodi od 357,6 milijuna kuna i veći su 7,5% od izvoza prethodnog godišnjeg razdoblja. Poslovnu godinu 2022. obilježili su inflatorni pritisci kroz rast cijena sirovina i ambalaže, energenata i plaća zaposlenika. Sirovine i materijali za proizvodnju porasli su 13%, dok su troškovi energenata bili 20,1% viši, što je u konačnici utjecalo i na ukupnu profitabilnost kompanije.

PRVA POLOVICA 2023.
Poslovanje Saponia grupe u prvoj polovini 2023. godini i dalje je pod utjecajem nepovoljnih trendova na makroekonomskom tržištu, ali je usprkos tome ostvaren rast poslovnih rezultata u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Saponia i Kandit su na konsolidiranoj razini u prvom polugodištu 2023. realizirali 57,5 milijuna eura ukupnih prihoda od čega su poslovni prihodi 57,3 milijuna eura s rastom od 17 posto u odnosu na prvo polugodište prošle godine.

Uz tehnološki razvoj, ulaganje u obnovljive izvore energije i smanjenje negativnog utjecaja na okoliš također je strateški zadatak

Ostvarena je EBITDA u iznosu od 3,6 milijuna eura i dobit veća za 1 milijun eura, a EBIT izvještajnog razdoblja iznosi 1,9 milijuna eura.

Realizacijom ugovorenih poslova kreirani su prihodi od prodaje vlastitih brendova u iznosu od 51,8 milijuna eura s rastom od 16 posto u odnosu na prvo polugodište prošle godine, a prihodi od prodaje principalskih Koestlin brendova iznose 5 milijuna eura i porasli su 35 posto u odnosu na bazno razdoblje. Na izvoznim tržištima realizirano je 44 posto poslovnih prihoda.

I prva polovica 2023. godine je u poslovanju bila obilježena rizicima i neizvjesnostima koji su se materijalizirali kroz veće cijene sirovina i ambalaže, veće troškove energenata i veće troškove rada. Kvalitetnim odgovorom na tržišne izazove apsorbirano je 55,4 milijuna eura poslovnih rashoda, što je 15 posto više nego u prvoj polovici prošle godine.

Troškovi materijala utrošenog za proizvodnju vlastitih brendova veći su za 20 posto. Osobit troškovni uteg predstavlja energent plin zbog značajno veće cijene. Zabilježen je rast ostvarene prosječne cijene po kWh utrošenog plina od 306 posto, što se odrazilo kao apsolutno povećanje troška iz područja energenta plin u iznosu od 1,1 milijun eura.

Za 1.070 zaposlenika isplaćeno je 8,2 milijuna eura uz povećanje prosječne bruto plaće po zaposleniku od 14 posto. Imovina na posljednji dan izvještajnog razdoblja iznosi 112,4 milijuna eura s koeficijentom vlastitog financiranja od 0,6. Razina neto radnog kapitala iznosi 40,3 milijuna eura. Kroz investicijsku aktivnost u kapitalna ulaganja alocirano je 2,3 milijuna eura.

U proteklom razdoblju u Saponiji je uspješno završen investicijski projekt “Povećanje energetske učinkovitosti i obnovljivi izvori energije u proizvodnom pogonu i energetska obnova zgrada”, izuzetno značajan za daljnji razvoj Saponije, ali i grada Osijeka i županije.

Uz tehnološki razvoj, koji je prioritetan, u sklopu kojeg je instalirana nova linija za proizvodnju, ulaganje u obnovljive izvore energije i smanjenje negativnog utjecaja na okoliš također je strateški zadatak i svi investicijski projekti koje planiraju u budućnosti realizirati idu u smjeru održivog razvoja.

Nastavljene su aktivnosti vezane uz smanjivanje okolišnog otiska, prvenstveno one vezane uz “zero waste office”, povećanje reciklabilnosti ambalaže i primjenu okolišno prihvatljivijih sirovina, do analiza za pokretanje novih aktivnosti kojima žele ostvariti postavljeni cilj klimatske neutralnosti do 2050.

VLASNIČKA STRUKTURA
Iako vodećih 10 dioničara drže malo iznad 95% ukupnog kapitala kompanije, burzovno trgovanje dionicom prilično je intenzivno. Vlasnička struktura prvih 10 dioničara kroz duže vrijeme nije imala bitnih promjena. U periodu koji smo promatrali od 1. siječnja 2020. pa do 5. rujna 2023. prosječna transakcija iznosila je oko 12 tisuća eura ili oko 170 dionica. Iako ima pozitivno poslovanje, kompanija posljednje dvije godine nije isplaćivala dividendu.

NAPOMENA
Navedene informacije dane su u svrhu općeg informiranja, nisu preporuka za kupnju ili prodaju te ne mogu biti zamjena za neovisan financijski savjet niti se njihovim objavljivanjem stvara bilo kakva obveza za investicijsko društvo Credos d.o.o. Credos d.o.o. ne prihvaća odgovornost za bilo kakvu štetu nastalu uporabom informacija i cijena iz ovog materijala niti jamči za njihovu cjelovitost i točnost. Izvor informacija su javno objavljeni podaci na web stranicama Zagrebačke burze te korporativnim web stranicama promatranih kompanija.
Prethodni članakKonferencija ChalLEANge prilika za start-upove
Sljedeći članakNa snazi obvezno označavanje slovenskog podrijetla mesa na računima