Realizacijom Programa razvoja sektora mljekarstva do 2030. predviđa se povećanje ukupne proizvodnje mlijeka u Republici Hrvatskoj na oko 600 milijuna litara kravljeg te 8,4 milijuna litara ovčjeg i 11,2 milijuna litara kozjeg mlijeka, izvijestili su u petak iz Ministarstava poljoprivrede.

Napominju kako je ovoga tjedna ministrica poljoprivrede Marija Vučković sudjelovala na radionici nacrta Programa razvoja sektora mljekarstva u RH do 2030., koja je održana u cilju razmjene informacija s dionicima sektora mljekarstva kao doprinos kvalitetnijoj izradi završnog teksta Programa.

Riječ je o Nacrtu dokumenta koji je izrađen nakon analize ključnih podataka, a prikazuje sektorske ciljeve, prioritete i mjere koji će osigurati jačanje i konkurentnost sektora proizvodnje mlijeka u narednom razdoblju.

Vučković je istaknula važnost očuvanja mljekarstva u Hrvatskoj.

“Naši su ciljevi usmjereni na povećanje broja grla u proizvodnji mlijeka, povećanje produktivnosti proizvodnje i osiguravanje preradbenih kapaciteta”, kazala je.

Navela je i kako uvažavajući važnost većih proizvođača, posebnu pozornost imaju mali proizvođači bez kojih nema vitalnih ruralnih zajednica, od kojih se neće odustati.

“Sektorski dijalozi važan su alat Ministarstva poljoprivrede, stoga i u izradi ovog Programa važan glas imaju proizvođači s kojima ćemo definirati preduvjete za jačanje hrvatskog sektora mljekarstva”, rekla je Vučković.

Tako se realizacijom Programa predviđa povećanje populacije krava, ovaca i koza u proizvodnji mlijeka te ukupna proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj na razini od oko 600 milijuna litara kravljeg te 8,4 milijuna litara ovčjeg i 11,2 milijuna litara kozjeg mlijeka do 2030. godine.

Program je, kako navode iz Ministarstva, izrađenom u skladu sa Strategijom poljoprivrede do 2030. i Strateškim planom 2023. – 2027., a s ciljem podizanja vrijednosti govedarske proizvodnje za 20 posto do 2030. godine.

Kada je riječ o ovčarsko-kozarskoj proizvodnji, u istom razdoblju procjenjuje se rast vrijednosti za 65 posto.

Iz Ministarstva napominju da iako imaju manji udjel u proizvodnji mlijeka, kozarstvo i ovčarstvo sektori su od kojih živi velik broj obitelji te posjeduju velik potencijal razvoja, posebice u kontekstu jačanja proizvodnje autohtonih zaštićenih proizvoda.

U priopćenju se navodi i kako će se na web stranici Ministarstva poljoprivrede uskoro kreirati posebna kategorija u kojoj će se objaviti cjelokupan nacrt Programa razvoja sektora mljekarstva u RH do 2030. godine i dokumenti koji su bili podloga za izradu.

Također, predstavnicima sektora će se uputiti obrazac kroz koji će moći uputiti primjedbe i sugestije u cilju kvalitetnije izrade Programa koji će u sljedećoj fazi biti upućen i na e-savjetovanje za komentare šire javnosti. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!