25.2 C
Zagreb
Četvrtak, 18. srpnja 2024., 21:43
VijestiZemljaProgramom razvoja sektora mljekarstva do 2030. do rasta proizvodnje

Programom razvoja sektora mljekarstva do 2030. do rasta proizvodnje

Realizacijom Programa razvoja sektora mljekarstva do 2030. predviđa se povećanje ukupne proizvodnje mlijeka u Republici Hrvatskoj na oko 600 milijuna litara kravljeg te 8,4 milijuna litara ovčjeg i 11,2 milijuna litara kozjeg mlijeka, izvijestili su u petak iz Ministarstava poljoprivrede.

Napominju kako je ovoga tjedna ministrica poljoprivrede Marija Vučković sudjelovala na radionici nacrta Programa razvoja sektora mljekarstva u RH do 2030., koja je održana u cilju razmjene informacija s dionicima sektora mljekarstva kao doprinos kvalitetnijoj izradi završnog teksta Programa.

Riječ je o Nacrtu dokumenta koji je izrađen nakon analize ključnih podataka, a prikazuje sektorske ciljeve, prioritete i mjere koji će osigurati jačanje i konkurentnost sektora proizvodnje mlijeka u narednom razdoblju.

Vučković je istaknula važnost očuvanja mljekarstva u Hrvatskoj.

“Naši su ciljevi usmjereni na povećanje broja grla u proizvodnji mlijeka, povećanje produktivnosti proizvodnje i osiguravanje preradbenih kapaciteta”, kazala je.

Navela je i kako uvažavajući važnost većih proizvođača, posebnu pozornost imaju mali proizvođači bez kojih nema vitalnih ruralnih zajednica, od kojih se neće odustati.

“Sektorski dijalozi važan su alat Ministarstva poljoprivrede, stoga i u izradi ovog Programa važan glas imaju proizvođači s kojima ćemo definirati preduvjete za jačanje hrvatskog sektora mljekarstva”, rekla je Vučković.

Tako se realizacijom Programa predviđa povećanje populacije krava, ovaca i koza u proizvodnji mlijeka te ukupna proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj na razini od oko 600 milijuna litara kravljeg te 8,4 milijuna litara ovčjeg i 11,2 milijuna litara kozjeg mlijeka do 2030. godine.

Program je, kako navode iz Ministarstva, izrađenom u skladu sa Strategijom poljoprivrede do 2030. i Strateškim planom 2023. – 2027., a s ciljem podizanja vrijednosti govedarske proizvodnje za 20 posto do 2030. godine.

Kada je riječ o ovčarsko-kozarskoj proizvodnji, u istom razdoblju procjenjuje se rast vrijednosti za 65 posto.

Iz Ministarstva napominju da iako imaju manji udjel u proizvodnji mlijeka, kozarstvo i ovčarstvo sektori su od kojih živi velik broj obitelji te posjeduju velik potencijal razvoja, posebice u kontekstu jačanja proizvodnje autohtonih zaštićenih proizvoda.

U priopćenju se navodi i kako će se na web stranici Ministarstva poljoprivrede uskoro kreirati posebna kategorija u kojoj će se objaviti cjelokupan nacrt Programa razvoja sektora mljekarstva u RH do 2030. godine i dokumenti koji su bili podloga za izradu.

Također, predstavnicima sektora će se uputiti obrazac kroz koji će moći uputiti primjedbe i sugestije u cilju kvalitetnije izrade Programa koji će u sljedećoj fazi biti upućen i na e-savjetovanje za komentare šire javnosti. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Najnovije objave

Povodom Svjetskog dana sladoleda Ledo otvorio Kornet želja

Posjetitelji su tijekom izložbe Kornetu želja prišapnuli svoje želje za povratkom nekih legendarnih sladoleda, ali i ponudili ideje za nove okuse Ususret Svjetskom danu sladoleda,...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...