Američki prehrambeni div Mondelez International izvijestio je o većoj dobiti i prihodima u trećem tromjesečju zahvaljujući pojačanoj potražnji za keksima Oreo u Europi i i smanjenim troškovima.

U razdoblju od srpnja do rujna kompanija je ostvarila 81 posto veću neto dobit nego u istom razdoblju prošle godine, u iznosu 992 milijuna dolara, odnosno 65 centi po dionici. zahvaljujući jednokratnim prihodima i porezima. Ako se izuzmu posebne stavke, iznosila je 868 milijuna dolara i uvećana je na godišnjoj razini 9,6 posto. Prihodi su porasli 2,1 posto, na 6,53 milijarde dolara.

Ako se isključe promjene valutnih tečajeva, ukupni organski neto prihodi kompanije veći su 2,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, uz 0,6-postotni doprinos oporavljenog obujma isporuka.

Organski neto prihodi ključnih brendova poput Cadbury Dairy Milka, čokolade Milka i keksa Oreo porasli su 3,8 posto dok su u istom prošlogodišnjem razdoblju bili veći 2,5 posto.

U Europi Mondelezovi organski prihodi porasli su u trećem ovogodišnjem tromjesečju 3,2 posto, te 5,4 posto u Latinskoj Americi.

U kompaniji napominju da je njihove rezultate u Europi poduprla snažna prodaja čokolade u Njemačkoj i Velikoj Britaniji.

Glavobolju im pak zadaje prodaja u Sjevernoj Americi, drugom po veličini Mondelezovom tržištu. Prihodi su im u toj regiji u trećem tromjesečju porasli 1,3 posto, slabije nego oni manjeg konkurenta Hersheya.

Sjeverna Amerika jedina je regija u kojoj rezultati zaostaju za očekivanjima ali kompanija je uvjerena da će se u budućnosti poboljšati, kazala je u telekonferenciji s novinarima izvršna direktorica na odlasku Irene Rosenfeld.

Njezinu će dužnost 20. studenog preuzeti izvršni direktor McCain Foodsa Dirk Van de Put.

Rosenfeld odlazi nakon višegodišnjeg razdoblja pada prihoda Mondeleza koji je stvoren 2012. godine na temeljima Kraftovog izdvojenog poslovanja s prehrambenim proizvodima u Sjevernoj Americi.

Iz Mondeleza napominju i da se još oporavljaju od prošlogodišnjeg kibernetičkog napada zbog kojeg im je smanjen obujam isporuka te su godinu bili završili s gubitkom od 100 milijuna dolara.

Kompanija je u trećem ovogodišnjem tromjesečju smanjila troškove za 14,3 posto, na 1,33 milijarde dolara a do kraja iduće godine trebali bi biti smanjeni za tri milijarde dolara. (Hina)