Coca-Cola, Milka i Argeta najjači FMCG brendovi u regiji

Radi se o brendovima koji su prisutni u cijeloj regiji gdje su prisutni već duže vrijeme. Njihova snaga izračunata je na osnovi prepoznatljivosti, iskustva i korištenja

Nakon 2008. godine, kada je posljednji put objavljena ljestvica snage brendova u regiji, izmjerena u četiri države, ekskluzivno objavljujemo ovogodišnji poredak agencije Valicon izmjeren na području nekadašnje Jugoslavije; riječ je o Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Kosovu, dakle tržištu od 22 milijuna ljudi.

Pravila igre
U 2010. najjači regionalni FMCG brendovi su Coca-Cola, Milka i Argeta. Sasvim sigurno će se pojaviti pitanje zašto neki, prema mišljenju šire javnosti, snažni brend nije našao svoje mjesto na ljestvici. Koji su uvjeti koje brend treba ispuniti?

Najprije, brend treba biti prisutan u cijeloj regiji. Zato teško možemo naći neki od lokalnih brendova na ljestvici najsnažnijih u onim kategorijama za koje je uobičajeno da u njima dominiraju upravo lokalni brendovi poput kategorija piva i kave.

fmcg-brendovi-ljestvicaTakođer ćemo teško naći brendove koji se nalaze u kategorijama koje nemaju veliku raširenost, poput cigareta ili brendova iz “premium” segmenta.

Određenu ulogu igra i veličina tržišta, pa tako zbog veličine nacionalnog tržišta srpski brendovi imaju nešto prednosti pred ostalima.

Među vodećih 20 brendova nećemo naći ni novije brendove – svi brendovi na ljestvici već dugo postoje na spomenutim tržištima.

Metoda mjerenja
Snaga brendova izračunata je na osnovi prepoznatljivosti, iskustva i korištenja pojedinih brendova. Brend je definiran kao potrošački brend koji se koristi za proizvod unutar pojedinačne kategorije.

Na primjer, u slučaju Kraševe “Domaćice”, izmjereni brend je “Domaćica” koja se po snazi nalazi na 16. mjestu. Ako bismo uzeli u obzir krovni brend Kraš u istoj kategoriji, pod njegovim imenom bi se tada nalazili svi njegovi brendovi keksa, uključujući i “Domaćicu”. Kraševi keksi bi tada bili drugi najjači brend u regiji.

Takvih primjera u kojima se korporativni brend snažno pojavljuje uz proizvodne brendove ima još nekoliko, npr. Frikom i Ledo.

Slično tome, ako se isti brend upotrebljava u različitim kategorijama, primjerice Paloma u kategoriji toaletnog papira i Paloma u kategoriji maramica, snaga brenda Paloma se ne računa skupno za sve kategorije u kojima se nalazi, nego posebno za svaku kategoriju.

Istraživanje je bilo provedeno u svibnju 2010. u svim zemljama, na veličini uzorka od n=1000 do n=1500 po zemlji. Riječ je o projektu PGM koji postoji od 2003. godine u cijeloj regiji, od ove godine prvi put prisutan u baš svim zemljama bivše države.

Rezultati su predstavljeni na način koji im jamči reprezentativnost za područje nekadašnje Jugoslavije. Dakle, snaga brenda u Sloveniji pridonosi snazi brenda u cijeloj regiji upola toliko koliko pridonosi
jednako snažan brend u npr. Hrvatskoj, koja je dvaput veća.