plus-market-prodavaonica-ricardo-ftdLider na tržištu maloprodaje je Konzum, a slijede ga njemački trgovački lanci Kaufland i Lidl

Zahvaljujući gospodarskoj krizi, u kojoj se potrošači okreću trgovinama koje su u mogućnosti sniziti cijene ili ponuditi vlastite marke po prihvatljivim cijenama, na tržištu maloprodaje prisutno je konstantno jačanje tržišnog udjela hipermarketa i supermarketa, pokazalo je istraživanje GfK.

U prvih devet mjeseci 2011. godine hipermarketi i supermarketi zauzimaju nešto više od 50 posto  ukupnog prometa na tržištu robe široke potrošnje. Male trgovine bilježe konstantan pad udjela na tržištu pa u 2011. godini on iznosi manje od 30 posto.

Vodećih 10 maloprodajnih lanaca u Hrvatskoj je u prvoj polovici 2011. zauzimalo 74 posto  tržišta, a njihov udio iz godine u godinu osnažuje.

Tržišni lider, bez konkurencije u prvih devet mjeseci 2011. godine je trgovački lanac Konzum koji je tijekom godine otvorio svoju tisućitu prodavaonicu u regiji. Odmah iza Konzuma nalaze se njemački trgovački lanci Kaufland i Lidl.

Lidl je profitirao u bitci za potrošača te je povećao svoj udio na tržištu sa 7 posto u 2010. na 8 posto u prvih devet mjeseci prošle godine.

Među prvih pet mjesta na maloprodajnom tržištu je još jedan domaći trgovački lanac – Plodine, te jedan slovenski – Mercator, koji je ojačao poziciju preuzimanjem Getroa. (Bankamagazin)