Sve više poljoprivrednih proizvođača, slušajući struku, prelazi na hladno prešanje maslina, što uzrokuje dobivanje manje količine ulja, ali bolje kvalitete, što se odražava na cijeni ulja

maslinovo-uljeMaslinovo ulje nije poskupjelo 55 posto u pet godina, niti je u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje poskupjelo 30 posto. Tvrdi to Davor Karninčić, vlasnik i direktor “Trentona”, od kojeg smo tražili da nam komentira podatke Državnog zavoda za statistiku.

– To jednostavno nije istina. Naše su cijene rasle dva posto od travnja 2008. do 20. travnja 2009. Otada su nepromijenjene, štoviše, neke su cijene našeg ulja čak i niže. Danas i prije godinu dana nabavna cijena naše litre ekstra djevičanskog maslinova ulja je 36 kuna, a u trgovinama, nakon što trgovci na tu nabavnu cijenu obračunaju maržu te 23 posto PDV-a, kupce košta 62 kune. Ma, cijene nisu rasle ni na crnom tržištu. Pratim i konkurenciju, ni oni nisu podizali cijene. Nisu rasle ni otkupne cijene ulja koje se u 2008. i u 2009. godini otkupljivalo po 40 kuna – naglašava Karninčić.

Da cijene nisu rasle ni lani ni u 2008., kada su čak pale s 85 na 80 kuna koliko i sada stoji litra ekstra djevičanskog maslinova ulja, navodi i Bruno Legović iz porečke “Agrolagune”, koji veli da ima ulja u malim bočicama od dva i pol decilitra s astronomskim cijenama, ali takvi proizvodi nisu mjerilo za sve.

I Svetin Palada iz PZ-a “Marina”, zadruge koja proizvodi djevičansko i ektra djevičansko maslinovo ulje, ističe da su cijene protekle dvije godine padale. Naglašava da konačne, maloprodajne cijene ovise o trgovačkoj marži, a veli da padaju i cijene uvoznog ulja s deklaracijom ekstra djevičanskog ulja. Ipak, cijene maslinova ulja u Hrvatskoj puno su više nego u konkurentskim zemljama – Španjolskoj i Italiji.

Davor Karninčić objašnjava da je domaće maslinovo ulje u našim trgovinama duplo skuplje od ulja u španjolskim i talijanskim trgovinama zbog visokih trgovačkih marža i poreza na dodanu vrijednost.

– Trgovci na nabavnu cijenu ulja zaračunavaju 45 posto marže, a na sve još treba dodati 23 posto PDV-a. Trgovačke marže kod naših španjolskih konkurenata iznose pet posto, a PDV sedam posto. Sad vam je jasno zašto je onda naše ulje toliko skuplje: na nabavnu cijenu još se obračunava 63 posto marža i poreza, a u Španjolskoj samo 12 posto.

Na rast cijena maslinova ulja, i to za 55,3 posto u odnosu na 2005., te za 30,2 posto u odnosu na isto razdoblje 2009., utjecala je promjena tehnologije obrade maslina. Sve više poljoprivrednih proizvođača, slušajući struku, prelazi na hladno prešanje maslina, što uzrokuje dobivanje manje količine ulja, ali bolje kvalitete, što se odražava na cijeni ulja.

Tako su nam, između ostalog, odgovorili iz Državnog zavoda za statistiku na pitanje o velikoj razlici između njihovih i podataka proizvođača. Vele da se njihovi podaci odnose na prodaju proizvoda iz vlastite proizvodnje pravnih osoba i njihovih dijelova te obrtnika, kao i na otkup od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Obuhvat je selektivan, uključene su pravne osobe s deset i više zaposlenih i obrtnici.

Objašnjavaju da su prosječne proizvođačke cijene cijene prodanih ili otkupljenih proizvoda u koje su uključeni porezi (osim PDV-a), a isključene subvencije, troškovi pakiranja proizvoda, marža trgovine na malo, rabat ili neke druge povlastice koje isporučitelj daje kupcu. Prosječne proizvođačke cijene izračunavaju se dijeljenjem vrijednosti dobivenih prodajom ili otkupom s količinom proizvoda. (Slobodna Dalamacija)