U 2020. godini segment hrane za bebe ostvario je rast vrijednosne prodaje na ukupnom tržištu Hrvatske s uključenim benzinskim postajama (bez diskontera), dok je količinska prodaja imala nešto niži rast. Istodobno, i segment njege beba ostvaruje rast vrijednosne prodaje u odnosu na godinu prije, dok komadna prodaja bilježi pad najviše uslijed smanjene komadne prodaje proizvoda za njegu kože beba i pudera za bebe.

Hrana za bebe i njega beba dva su glavna segmenta uključena u proizvode za bebe. U 2020. godini u odnosu na godinu ranije hrana za bebe bilježi rast vrijednosne prodaje na ukupnom tržištu Hrvatske s uključenim benzinskim postajama (bez diskontera).

Rast generiraju prve dvije vrijednosno najznačajnije kategorije te čajevi za bebe i djecu. Suha hrana za bebe čini gotovo pola vrijednosne prodaje ukupnog segmenta hrane za bebe (49%), a slijede zamjenska mlijeka za bebe s 28% vrijednosnog udjela te mokra hrana za bebe (kašice) s 19% vrijednosnog udjela. Preostala 4% vrijednosnog udjela čine kategorije gotovih sokova i vode za bebe te čajevi za bebe i djecu. Količinska prodaja hrane za bebe bilježi nešto niži rast prodaje u odnosu na vrijednosnu prodaju u 2020. godini u odnosu na godinu prije. Iste kategorije koje generiraju rast vrijednosne prodaje rastu i količinski.

Moderni formati u koje su uključeni hipermarketi i supermarketi nose malo više od polovice ukupne vrijednosne prodaje hrane za bebe (52%), dok se preostalih 48% segmenta prodaje u tradicionalnim formatima, što su trgovine mješovitom robom (<300 m2) i drogerije.

U razdoblju posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2020. godine, vodeća tri proizvođača nose 74,5% ukupne količinske prodaje hrane za bebe, a oni su abecednim redom: Bambi, Hipp i Podravka.

Njega beba uključuje sljedeće kategorije: dječje pelene, dječje vlažne maramice, njegu kože beba i pudere za bebe. Njega kože beba s jedne strane obuhvaća proizvode za njegu bebine kože, koji vlaže i štite bebinu osjetljivu kožu, te mogu biti u obliku mlijeka, krema, gela ili ulja.

S druge strane tu su uključene tekućine za pranje beba, kreme koje se koriste kod mijenjanja pelena, proizvodi koji se koriste za tretiranje tjemenice kod beba i mirisi za bebe i djecu. Potrebno je naglasiti da segment njege beba ne uključuje šampone i kupke za bebe.

Na godišnjoj razini, zaključno s prosincem 2020. godine njega beba na ukupnom tržištu Hrvatske s uključenim benzinskim postajama (bez diskontera) ostvaruje rast vrijednosne prodaje u odnosu na godinu prije, dok komadna prodaja bilježi pad najviše uslijed smanjene komadne prodaje proizvoda za njegu kože beba i pudera za bebe.

Vrijednosno najznačajnija kategorija s udjelom od 54% je kategorija dječjih pelena. Slijede dječje vlažne maramice s 35% vrijednosnog udjela, njega kože beba čini 10% ukupnog segmenta i na kraju su puderi za bebe s 1% vrijednosnog udjela. Poredak je značajno drugačiji ako promatramo komadnu prodaju jer ovdje prednjače dječje vlažne maramice sa 71% udjela u ukupnoj komadnoj prodaji njege beba.

Vrijednosno najznačajniji kanal prodaje su tradicionalni formati, trgovine mješovitom robom (<300 m2) i drogerije, te se kroz taj kanal prodaje 63% segmenta njege beba, dok se kroz moderne formate (hipermarkete i supermarkete) prodaje 37% segmenta njege beba.
Vodeća tri proizvođača po komadnoj prodaji čine 75,1% ukupne komadne prodaje, a oni su abecednim redoslijedom: Procter&Gamble, trgovačke robne marke i Violeta.

Euromonitor International: Presjek trendova
Agencija Euromonitor International na svojim je internetskim stranicama u listopadu 2020. godine objavila pregled osnovnih trendova za kategoriju hrane za bebe i djecu (baby food). Uvodno se ističe kako je u vrlo nestabilnim gospodarskim uvjetima Podravka zadržala ukupno vodstvo u kategoriji zahvaljujući podjednako snazi u segmentima suhe i gotove hrane za bebe i djecu. Prema navodima iz sažetka, analitičari Euromonitor Internationala predviđali su kako će koronakriza imati općenito negativan utjecaj na raspoloživi dohodak kućanstava i sigurnost zaposlenja u 2020. godini, što će, bez obzira na to što je riječ o esencijalnoj kategoriji, dovesti do blagog smanjenja u vrijednosnoj prodaji te daljnjeg pada prodajnog volumena.
Uz to, demografski trendovi nastavljaju imati kontinuiran negativan utjecaj na prodaju ove kategorije s obzirom na to da je Hrvatska zadnji puta prirodni priraštaj stanovništva imala prije dvadesetak godina. Unatoč tome, kratak period kada je došlo do rasta broja rođenih zbio se za vrijeme zadnje ekonomske krize pa postoji mogućnost da se to ponovi i u jeku pandemije dok se gospodarstvo ne oporavi te zaposlenost ponovno ne naraste, smatraju u Euromonitoru.
Nadalje se ističe i kako je Nestle snažno investirao u tehnologiju kako bi razvio formulu dojenačkog mlijeka koje ipak ima tek marginalan udio na hrvatskom tržištu, gdje je njegov napredak otežan zbog snažne promocije dojenja kao superiorne opcije hranjenja beba i to ne samo od strane medicinske struke, nego i od strane vlade i lokalne samouprave. Unatoč svemu, dojenačko mlijeko dinamična je kategorija u okviru hrane za bebe i djecu gledano prema ostvarenoj vrijednosnoj prodaji te je za očekivati da nastavi s rastom unatoč maloj stagnaciji u 2020. godini koja je donijela pad prihoda kućanstava s jedne strane te ograničenja u maloprodaji koja utječu na kupovne navike potrošača, zaključuju analitičari Euromonitor Internationala.