U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2020. godine skupina kategorija proizvoda za čišćenje kućanstva zabilježila je značajan rast i vrijednosne i komadne prodaje.

U skupinu kategorija proizvoda za čišćenje kućanstva, koju sada već tradicionalno obrađujemo pod egidom “Proljetno čišćenje”, ubrajamo univerzalna sredstva za čišćenje kućanstva, ostala razna sredstva za čišćenje kućanstva, abrazivna sredstva, sredstva za otklanjanje kamenca, sredstva za čišćenje podova i sredstva za čišćenje kuhinje. U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2020. godine, skupina kategorija proizvoda za čišćenje zabilježila je značajan rast i vrijednosne i komadne prodaje. Svi segmenti bilježe rast vrijednosne i komadne prodaje, dok sredstva za čišćenje kuhinje bilježe blagi rast vrijednosne prodaje, ali pad komadne prodaje.

Univerzalna sredstva čine najveći segment unutar skupine kategorija s više od dvije trećine udjela u vrijednosnoj i komadnoj prodaji. Nešto veći vrijednosni udio od komadnog ostvaruju Ostala razna sredstva za čišćenje kućanstva (proizvodi za odčepljivanje odvoda, sredstva za čišćenje namještaja te sredstva za uklanjanje plijesni) s 10% vrijednosnog udjela u usporedbi s 8% komadnog udjela.

Promatrajući aspekt mjesta prodaje, čak 53% proizvoda za čišćenje pronalazi svoje kupce u modernim kanalima trgovine (hipermarketima i supermarketima), dok se kroz drogerije i trgovine mješovitom robom ostvari preostalih 47% vrijednosne prodaje cjelokupne skupine kategorija proizvoda za čišćenje kućanstva.