Proizvodi za djecu i bebe: Cjenovna bitka u katalozima i letcima

Podjela prema tipu promocije proizvoda za djecu i bebe pokazuje kako se sve više koristi komunikacija niže cijene. Tako je ovakav tip promocije u neprehrani ostvario rast od 10% dosegnuvši gotovo dvije trećine (64%), dok je u hrani taj rast iznosio čak 18% te sada ima dominantnih 86% udjela u broju promocija

U okviru analize kretanja u kategoriji “Proizvodi za djecu i bebe” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca.

Analiza se odnosi na broj promocija u periodu listopad 2016. – rujan 2017. u odnosu na prethodnih 12 mjeseci. U zadnje dvije godine u kategoriji proizvoda za djecu i bebe oglašavalo se 135 marki (proizvođačkih i trgovačkih).

STANJE U NEPREHRANI
S ukupno 91% udjela u broju promocija neprehrambenih proizvoda za djecu i bebe (pelene, vlažne maramice, proizvodi za njegu bebine kože) brendovi su dominantno prisutni u ovom komunikacijskom kanalu dok je svega 9% udjela prepušteno privatnim markama trgovaca u protekle dvije godine.

Dakako, najpoznatiji brend u globalnim razmjerima i ovdje je uvjerljivo vodeći. Riječ je o Pampersu koji je, unatoč gubitku 4% na međugodišnjoj razini, zadržao lidersku poziciju s 31% udjela.

Čvrsto drugo mjesto s 15% udjela i plusom od 3% drži Violeta, a potom dolaze Johnson’s Baby sa 7% (+2%) te Nivea sa 6% (+3%). Po 4% udjela imaju brendovi Pufies i Becutan, a po 1% su uspjeli osvojiti marke Higi, Lumpi i Babylove.

Nešto manje od trećine kvantitativnog udjela pripalo je ostalim markama koje su blago smanjile svoj lanjski udio od 31% na sadašnjih 30%.

Zahvaljujući snažnom rastu od 6% na vrhu poretka trgovaca dosta se jasno izdvojio Kaufland s 15% udjela u broju promocija, a dvoznamenkaste udjele imaju još Plodine, s 11% uz rast od 3%, te KTC, koji ostao na svojih 10% udjela od lani.

Korak naprijed (+2%) napravio je Spar i sada ima 8%, dok su pad s 8% na 7% imali Konzum i dm.

Blizu je i Bipa koja je rasla s 4% na 6%, a zadnje tri pozicije pripale su Tommyju, Kozmu i Mülleru koji su ostvarili po 4% udjela u broju promocija.

Ostali su trgovci zabilježili vrlo osjetan pad s prošlogodišnjih 36% na aktualnih 25% udjela.

Podjela prema tipu promocije proizvoda za djecu i bebe pokazuje kako se sve više koristi komunikacija niže cijene.

Tako je ovakav tip promocije ostvario rast od 10% dosegnuvši gotovo dvije trećine udjela (64%), dok je usporedo s time došlo do pada redovne cijene, s 33% na 25%, te ostalih tipova promocije, s 13% na 10%.

HRANA NA PROMOCIJI
Dječje kašice su snažno napredovale te su u kategoriji hrane za djecu i bebe zauzele gotovo polovicu udjela (48%) unaprijedivši svoju poziciju u odnosu na prethodnih 12 mjeseci za nemalih 11%.

Nešto manji rast, od 8%, zabilježili su dječji sokovi koji su na kraju ovogodišnjeg rujna imali 23% udjela u broju promocija. Obje ove kategorije rasle su na račun suhe dječje hrane koja je na međugodišnjoj razini izgubila velikih 20% te sada drži 22% udjela.

Gotovo nevjerojatan rast ostvarila je marka Bebivita koja je s lanjskih 7% došla na 33% udjela i zasjela na vodeće mjesto u poretku marki hrane za djecu i bebe.

Otprilike upola manje udjela imaju sljedeće tri marke. Uz pad od 9% na drugom se mjestu sa 17% udjela našao Frutek, treći je Hipp s 15% i rastom od 4%, a četvrti je Lino s 14% i minusom od čak 18% u odnosu na ranijih 12 mjeseci.

Od ostalih marki najuspješniji je Nestlé s 8%, a tu su još i marke Čokolešnik (3%), Alnatura (2%) i Bebimil (1%), dok je svim ostalim markama pripalo 6% kvantitativnog udjela ili 1% manje nego lani.

Kod hrane za djecu i bebe tip promocije snižene cijene zabilježio je skokovit napredak te je s velikih 68%, koliko je imao lani, došao na dominantnih 86% udjela u broju promocija u zadnjih 12 mjeseci.

Usporedo s time, udio redovne cijene smanjen je s 25% na samo 9%, dok su i svi ostali tipovi promocije pali sa 7% na 4% udjela.

Prethodni članakPelene: Lojalni potrošači su najveća vrijednost brenda
Sljedeći članakProizvodi za djecu i bebe: Zalud šaputanje o “baby boomu”