Unatoč sramežljivom šaputanju o mogućem “baby boomu” u Hrvatskoj u posljednje dvije godine, promatrani kanali prodaje bilježe najveći pad prodaje upravo u kategoriji dječjih pelena

Prodaja neprehrambenih proizvoda za djecu i bebe (pelene, vlažne maramice, proizvodi za njegu bebine kože) nalazi se u nepovoljnom položaju u promatranom kanalu s obzirom na pad vrijednosne prodaje od približno 4% (kolovoz 2016. – srpanj 2017. vs. kolovoz 2015. – srpanj 2016.).

Pad prodaje generira redovna prodaja, dok je promotivni dio u porastu, ali ne dovoljnom za pozitivan utjecaj na ukupnu prodaju.

PREGLED PO KATEGORIJAMA
Unatoč sramežljivom šaputanju o mogućem “baby boomu” u Hrvatskoj u posljednje dvije godine, promatrani kanali prodaje bilježe najveći pad prodaje upravo u kategoriji dječjih pelena, unatoč visokom udjelu promotivne prodaje koja je u dodatnom porastu u odnosu na prethodnu godinu. Pad prodaje, naime, i kod dječjih pelena generira redovna prodaja.

U okviru promocija sve veći značaj dobivaju zajednička pakiranja (npr. pelene + vlažne maramice), dok su cjenovne akcije, premda i dalje iznimno bitne, izgubile na značaju. Za vrijeme trajanja cjenovne akcije kupcu je u prosjeku ponuđena ušteda od 17%.

Vlažne maramice za bebe i djecu nastavljaju pozitivan trend prodaje, vođen promotivnom prodajom koja u zadnjem promatranom periodu doseže 45%.

Redovna prodaja je, pritom, ostala neugrožena. Kao i u slučaju pelena, kupci preferiraju klasična cjenovna sniženja pri čemu im je ponuđen prosječan popust od 23%. Osim toga, u porastu je i prodaja zajedničkih pakiranja (vlažne maramice ponuđene u zajedničkom pakiranju s nekim drugim proizvodom).

Najmanji udio promotivne prodaje i najstabilniju prodaju bilježe proizvodi za njegu bebine kože (losioni, ulja, kreme).

Ukupna se prodaja nalazi na istoj razini kao protekle godine, ali kupci sve češće kupuju na promotivnim akcijama. Najdominantniji su oblik promoviranja cjenovne akcije uz prosječan popust od 20%. Uzrok tome zasigurno dijelom leži u 4% višoj prosječnoj cijeni ove kategorije u van-promocijskom periodu.