Obujam prometa u maloprodaji Europske unije usporio je u svibnju budući da su građani manje kupovali namještaj i električne uređaje, pokazali su u srijedu podaci europskog ureda za statistiku.

Sezonski prilagođen obujam prometa u maloprodaji EU porastao je u svibnju 0,2 posto u odnosu na travanj kada je uvećan 0,5 posto, utvrdili su u Eurostatu.

Najviše je smanjen promet u trgovinama namještaja i električnih uređaja, za 1,3 posto. Najveći je pak skok prometa zabilježen u trgovinama tekstila, odjeće i obuće, te na benzinskim stanicama, za 1,2 posto u odnosu na travanj.

U eurozoni je rast prometa u maloprodaji ubrzao na mjesečnoj razini, na 0,4 posto, u odnosu na 0,1-postotni rast u travnju.

Najviše je porastao promet na benzinskim stanicama, za 1,7 posto, a smanjen je samo u trgovinama hrane, pića i duhanskih proizvoda, za 0,4 posto, te u specijaliziranim trgovinama lijekova i medicinske opreme, za 0,3 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Među zemljama EU najveći je skok prometa u maloprodaji na mjesečnoj razini u svibnju zabilježila Rumunjska, za 4,3 posto. Slijedi Litva s 1,8 posto, te Mađarska, s 1,7 posto.

Najviše je pao promet u maloprodaji Finske, za 1,2 posto, te Slovenije i Britanije, za po 0,9 posto.

U Hrvatskoj je promet u maloprodaji prema sezonski prilagođenim podacima Eurostata u svibnju stagnirao u odnosu na prethodni mjesec kada je pao 2,1 posto.

Sporiji rast prometa u EU na godišnjoj razini
Na godišnjoj je razini promet u maloprodaji EU u svibnju porastao 2,6 posto, nakon revidiranog 3,1-postotnog rasta u prethodnom mjesecu, izračunali su u Eurostatu.

Potporu mu je pružilo 3,5-postotnog povećanje prometa u širokoj kategoriji neprehrambenih proizvoda, u kojoj se izdvajao 11,2-postotni skok poštanskih i narudžbi putem Interneta.

U eurozoni je promet u svibnju rastao ravnomjernim tempom, za 2,6 posto, utvrdili su u Eurostatu, povisivši time blago procjenu travanjskog rasta.

Najviše je također porastao promet u širokoj kategoriji neprehrambenih proizvoda, istim tempom kao i u EU.

Među zemljama članicama za koje su bili dostupni podaci, najveći je rast obujma prometa u maloprodaji na godišnjoj razini ostvarila Rumunjska, za 14 posto, te Slovačka, za 7,9 posto, i Slovenija i Irska, za po 7,7 posto.

U Hrvatskoj je prema podacima Eurostata promet u maloprodaji u svibnju porastao za 1,5 posto na godišnjoj razini, nakon 0,8-postotnog rasta u prethodnom mjesecu. (Hina)