Cijene hrane u Srbiji jeftinije od prosjeka

cijene-hrane-kosarica-midiZaključak najnovijeg izvještaja Eurostata je da su se bivše jugoslovenske države prošle godine približile takozvanoj stvarnoj pojedinačnoj potrošnji koja je, smatraju stručnjaci, najbolji pokazatelj kupovne moći.

Standard u Srbiji je na 45% prosjeka Europske unije, u Crnoj Gori je na 52%, Makedoniji 40%, a u BiH na 38%, objavio je Eurostat.

Podaci, zapravo, govore koliko je novca potrebno u svakoj državi pojedinačno da bi se zadovoljio isti životni standard.

“To znači da je u Srbiji potrebno 45% manje novaca nego u nekoj drugoj državi koja se smatra prosjekom EU. Ako je tamo za zadovoljenje svih tih potreba potrebno 1.000 eura kod nas je dovoljno 450 eura”, objašnjavaju u Republičkom zavodu za statistiku.

Srbija je po cijenama hrane i bezalkoholnih pića na 69% europskog prosjeka a u regiji osnovne namirnice su jeftinije samo u Makedoniji (58%) gdje su najniže cijene alkohola i cigareta. Ipak po cijenama mlijeka, sira i jaja najbliži smo onima koje, u prosjeku, plaćaju europski potrošači (79%).

U Srbiji je cijena duhana na 35% europskog prosjeka a u Makedoniji na 25%. To je još jedan pokazatelj da i te kako ima prostora za poskupljenje koje od sljedeće godine najavljuju duhanska industrija i država. (marketnetwork.rs)

Prethodni članakFrancuski trgovački lanac Auchan nastavlja širenje po Aziji
Sljedeći članakIz srca Italije – Samo najbolje rajčice na vašem stolu