maloprodaja-trgovina-police-ftd1Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj u srpnju je u odnosu na lipanj bio nominalno veći za 15,2 posto, a realno za 16,9 posto, dok je na godišnjoj razini nominalno pao za 2,2 posto, a realno za 5,1 posto, pokazuje izvješće Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Podaci o prometu trgovine na malo prema trgovačkim strukama pokazuju da je promet u srpnju u odnosu na lipanj nominalno porastao u 16 trgovačkih struka.

U nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito živežnim namirnicama, koja u ukupnoj maloprodaji ima udio od 40,6 posto, promet je u srpnju u odnosu na lipanj nominalno povećan za 22,4 posto.

Isti porast, 22,4 posto, zabilježen je u prodaji motornih goriva i maziva, koja u ukupnoj maloprodaji sudjeluje s 21,7 posto.

Na godišnjoj razini, u srpnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, promet je porastao u sedam trgovačkih struka, a najviše u prodaji duhanskih proizvoda, za 8,1 posto.

Maloprodaja motornih goriva i maziva porasla je 2,3 posto, u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito živežnim namirnicama za 7,2 posto itd.

Maloprodaja je u srpnju na godišnjoj razini pala u 11 trgovačkih struka. Tako je, primjerice, prodaja motornih vozila smanjena za 36,6 posto, tekstila, odjeće i obuće za 15,3 posto, električnih aparata za kućanstvo za 8,4 posto, namještaja za 11 posto itd. (H)