U tijeku je završetak modela kojim se radnicima otvara mogućnost da postanu većinski vlasnici Mirne

Na današnjem Zboru radnika Mirne d.d. donesena je odluka o osnivanju novoga društva Mirna Rovinj d.o.o. u kojem će radnici postati 100-postotni vlasnici. Modelom radničkog dioničarstva, koji će ovih dana biti prezentiran javnosti, radnici će putem tvrtke Mirna Rovinj d.o.o. postati i većinski vlasnici Mirne d.d. te na taj način pokušati zaštititi svoj interes i očuvati radna mjesta, navodi se u priopćenju tvrtke.

“Sukladno dogovorima s radnicima, zbog neophodne brzine organizacije i registracije, odlučili smo radnicima pomoći otvoriti tvrtku. Tvrtka je dakle, prema modelu radničkog dioničarstva, namijenjena isključivo radnicima Mirne, a javni bilježnik koji je od prvog trenutka upućen u njenu namjenu, pripremio je prijenos vlasništva u 100 postotnom iznosu na sve radnike. Brzina osnivanja ovdje je bila ključna jer upravo ovakva tvrtka u 100 postotnom vlasništvu radnika, bit će jedna od onih koja će se žaliti na ishod i rješenje Fine, a za što je ostalo još samo nekoliko dana”, istaknula je Valentina Ljubešić, direktorica tvrtke Geneza, strateškog partnera Mirne.

Podsjetimo, nagodbeno vijeće Fine objavilo je početkom ovoga tjedna rješenje kojim se obustavlja postupak predstečajne nagodbe nad Mirnom Rovinj zbog neizglasavanja plana financijskog restrukturiranja tvrtke te zbog isteka zakonskog roka za provođenje tog postupka, čime su ispunjeni uvjeti da Fina po službenoj dužnosti podnese prijedlog za pokretanje stečajnog postupka.