bulgartabac-radnice-midiBT Investu ugovorom se zabranjuje prodaja u idućih deset godina, ali analitičari tvrde da se to može zaobići

Druga po veličini ruska banka VTB nedavno je kupila većinski udio u bugarskoj duhanskoj tvrtki Bulgartabac Holding. Sada pak razmišlja o rasprodaji pojedinačne imovine holdinga, prenosi bugarska agencija novinite.com.

“Za Holding preuzimanje bi se moglo pokazati isplativijim od očekivanog. Banka će prodati imovinu strateškim investitorima, ali to će činiti dio po dio”, smatra Maxim Karalyov, stručnjak iz agencije “Ruski duhan”.

BT Invest, za koji bugarski mediji tvrde da je u vlasništvu VTB-a, dobio je krajem kolovoza od bugarske Agencije za privatizaciju dopuštenje za kupnju 79,83 posto kapitala bugarske duhanske industrije za 100 milijuna eura.

Ugovorom se zabranjuje daljnja prodaja udjela u idućih deset godina, ali to se može zaobići kroz promjene u vlasništvu BT Investa, tvrde analitičari.

Austrijska kompanija BT Invest ostala je jedini ponuđač za bugarsku kompaniju nakon što su British American Tobacco i austrijski CB Family Office Service odustali od ponuda.

Dvije manje isplative tvornice Holdinga, koje se nalaze u gradovima Plovdiv i Stara Zagora, prodane su još 2009. preko bugarske burze za 31 milijun bugarskih leva odnosno 18 milijuna leva. (Bankamagazin)