OIEH organizira prvu konferenciju RE-Source Croatia koja će se održati 17. ožujka 2023. u Hotelu Sheraton u Zagrebu. Ovo je prva konferencija u regiji posvećena PPA ugovorima o kupnji zelene energije izravno od proizvođača, a organizirana je u suradnji s europskom RE-Source platformom čiji je OIEH partner.

Nagli porast cijena električne energije doveo je mnoge u Hrvatskoj u nezavidnu poziciju – svi su se suočili s višim iznosima na računu za električnu energiju, a najviše su ih osjetile tvrtke iz sektora energetski intenzivne industrije čiji računi za električnu energiju čine izrazito velik udio troškova poslovanja. Ni oni koji su uložili u postavljanje vlastite krovne solarne elektrane nisu u mogućnosti pokriti sve svoje energetske potrebe vlastitom proizvedenom energijom. Stoga je jasno da oni koji nemaju svoju proizvodnju energije u potpunosti ovise o tržištu, a to znači i promjenjivim cijenama električne energije.

Ipak, postoji način za postizanje dugoročno sigurne opskrbe električnom energijom po fiksno ugovorenim cijenama. Tvrtke u svijetu i EU ga primjenjuju i prije no što je nastupila energetska kriza kupujući dostatne količine električne energije iz obnovljivih izvora izravno od njezinog proizvođača. Na ovaj način pokrivaju i do 100 posto svojih energetskih potreba, a kupnju ugovaraju putem ugovora o izravnoj kupnji energije (PPA – Power Purchase Agreement i CPPA Corporate Power Purchase Agreement). Njima se ugovara fiksna cijena električne energije i potpisuju se na razdoblje od pet do dvadeset godina, čime pružaju mnogo veću sigurnost od kupnje energije po promjenjivim tržišnim cijenama.

Gospodarsko-interesno udruženje Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) je kao predstavnik europske RE-Source platforme postao središte informacija i znanja o PPA ugovorima te kao RE-Source Croatia HUB mjesto susreta dionika obnovljivih izvora energije posvećenih razvoju ovih ugovora.

“Energetska kriza traži inovativne pristupe rješavanja problema visokih cijena električne energije. Jasnije je nego ikada da jedino razvoj domaće, zelene energije i sigurnost njezine opskrbe vodi ka energetskoj samodostatnosti. Ujedno, to je održivo rješenje za energetski intenzivnu industriju, ali i sve one kojima je važna predvidivost troškova za električnu energiju. Zadovoljni smo što je i krovna europska platforma RE-Source prepoznala djelovanje OIEH u poticanju razvoja obnovljivih izvora energije i sinergijskom radu na traženju kvalitetnog rješenja za suradnju s industrijom te što će svoja iskustva i znanja podijeliti na našoj konferenciji”, ističe Maja Pokrovac, direktorica OIEH.

Na konferenciji će biti prikazani primjeri dobre prakse i iskustva tvrtki koje kupuju zelenu energiju putem PPA ugovora i objasniti kako nastaje uspješan PPA ugovor u Hrvatskoj. U programu će sudjelovati predstavnici nacionalnih i međunarodnih institucija, konzultanti, odvjetnici, industrija, poduzetništvo, kupci i proizvođači obnovljive energije, predstavnici financijskog sektora te predstavnici građanskih i europskih inicijativa.

Program možete vidjeti na linku. Simultani prijevod je osiguran.

Kotizacija za sudjelovanje na konferenciji je 100,00 Eura (PDV je uključen u cijenu). U iznos kotizacije uključen je i zajednički ručak po završetku radnog dijela konferencije.

Dodatne informacije i prijave za sudjelovanje na konferenciji: info@oie.hr

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!