Pivovara Alaskan Brewing Co. odlučila se za zelenu energiju, ali umjesto potrage za solarnom i energijom vjetra, okrenula se neobičnom energetskom izvoru: pivu.

Pivovara u Juneau instalirala je sustav kotlova koje zagrijava peć vrijedna 1,8 milijuna dolara koja sagorijeva prevrelo žito – otpad akumuliran od procesa proizvodnje piva. Sustav proizvodi paru koja pokreće većinu operacija u pivovari, prenosi američka TV mreža Fox News. Dužnosnici tvrtke sada se šale da “pivo pogoni pivo”.

Pitanje što učiniti s iskorištenim žitaricama izgledalo je nerješivo prije nekoliko desetljeća, a američke pivovare su potrošeno žito, dobar izvor proteina, uglavnom slale obližnjim farmama i rančevima gdje je korišteno kao hrana za životinje.

No, u 2011. godini u jugoistočnoj Aljasci bilo je samo 37 farmi, a 680 u cijeloj saveznoj državi, pa je problem što učiniti s viškom prevrelog žita – sastavljenog od zaostalog slada i ječma – postao još veći nakon što je pivovara u Juneau 1995. proširila proizvodnju.

Alaskan Brewing Co. morala je prodavati svoje prevelo žito kupcima u matičnom dijelu SAD-a, uz visoke troškove prijevoza. Cijena tone iskorištenog žita bila je 60 dolara, a prijevoz 30 dolara po toni, što je plaćala pivovara. Utrošeno žito bilo je relativno mokar nusprodukt procesa proizvodnje piva, tako da ga je trebalo sušiti prije isporuke – što je dodatno poskupljivalo proces.

“Morali smo biti malo inovativniji jer smo samo tako mogli raditi ono što volimo, ali tamo gdje se nalazimo – rekao je suosnivač pivovare Geoff Larson. Prije četiri godine dužnosnici tvrtke počeli su razmatrati uporabu prevrelog žita kao obnovljivog izvora energije, radi smanjenja energetskih troškova. Pivovare diljem svijeta koriste prevrelo žito kao dodatno gorivo u energetskim sustavima, no nitko ga nije koristio kao jedino gorivo za parne kotlove”, kazao je Brandon Smith, glavni inženjer pivovare.

Tvrtka iz Sjeverne Dakote izgradila je poseban sustav kotlova nakon što je projekt dobio gotovo 500.000 dolara poticaja iz vladinog programa Energija za Ameriku.

Pivovara očekuje velike uštede kada sustav bude u potpunosti operativan za oko mjesec dana. Smith procjenjuje da će kotao na prevrelo žito godišnje smanjiti troškove energije tvrtke za 70 posto, što iznosi oko 450.000 dolara godišnje. (Banka.hr)