efes-pilsen-largeVlasnik brandova Grolsch, Pilsner Urquell i Peroni kupit će 24-postotni udio u najvećem turskom proizvođaču piva

Međunarodni pivarski div SABMiller objavio je u srijedu da će kupiti udio u turskoj grupi za proizvodnju piva Anadolu Efes u sklopu nastojanja dva poduzeća da povećaju prodaju u Rusiji i ostalim dijelovima nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, te u Turskoj i na Bliskom istoku.

Dogovorili su da će Efes prebaciti 24-postotni udio u poslovanju na SABMiller sa sjedištem u Velikoj Britaniji. Financijske pojedinosti sporazuma nisu objavljene.

Efes je najveći proizvođač piva u Turskoj, a proizvodi i bezalkoholna pića. SAB-ovi brandovi piva uključuju Grolsch, Pilsner Urquell i Peroni.

Prošlog mjeseca SAB je dogovorio kupnju australske pivarske grupe Foster’s za 10 milijardi dolara.

SABMiller je u srijedu objavio i priopćenje u kojem navodi da je njegova poslovna izvedba u prvoj polovini godine bila u skladu s očekivanjima tržišta. Prihodi grupe povećani su za šest posto u odnosu na isto razdoblje lani, poduprti ‘selektivnim’ povećanjem maloprodajnih cijena.

Obujam prodaje lager piva u svijetu porastao je za tri posto, dok je na sjevernoameričkom tržištu smanjen za 2,3 posto. U Europi je ostao nepromijenjen.

U Aziji obujam prodaje povećan je za četiri posto, u Africi za 15 a u Latinskoj Americi za osam posto. (Bankamagazin)