Salamon Berkowitz, vlasnik američke tvrtke Traubi International, koji je prije dva dana u Zagrebu objavio da je postigao dogovor s predstavnicima Vlade o kupovini Dalmacijavina, danas je posjetio proizvodni pogon te tvrtke u splitskoj trajektnoj luci te razgovarao s radnicima kojima je obećao da neće biti otpuštanja.

salamon-berkowitz-midi“Razumljiva mi je zabrinutost radnika za njihovu i budućnost tvornice, ali ja nemam namjeru otpuštati zaposlenike i svih 500 radnika ostaje u Dalmacijavinu jer sam socijalno osjetljiv”, izjavio je Berkowitz novinarima.

Naglasio je kako je zadovoljan današnjim razgovorom te smatra da su i radnici zadovoljni jer su dobili odgovore na sva pitanja.

“Vjerujem da sam im dao nadu”, dodao je, napomenuvši kako su radnici bili “bombardirani krivim informacijama o stotinama otkaza”.

On također drži da je država bila blagonaklona prema Dalmacijavinu, ulijevajući, kako je rekao, veliki novac u loše vođenu tvrtku.

Berkowitz je kazao kako će, nakon provjere svih poslovnih knjiga i mogućnosti Dalmacijavina te potpisivanja ugovora o kupnji, cijelu operaciju voditi njegov sin.

Smatra da je problem u Dalmacijavinu prodaja proizvoda i tržište, a uprava, kako je rekao, nije ništa napravila da bi to popravila.

“Zaposleni već danas imaju 24 posto dionica, toliko nema nijedan ESOP (radničko dioničarstvo) program u Europi, ali radnici ne pričaju o dionicama, o tome pričaju samo uprava i sindikati”, kazao je Berkowitz.

Najavio je kako je glavni smjer u kojem želi razvijati Dalmacijavino proizvodnja vina, ali je i naglasio kako za to potreban golem trud i ulaganje da bi se stvorio brend za tržišta u Europi, SAD-u i Južnoj Americi. Spomenuo je kako mu je važno i izraelsko tržište.

Berkowitz je također rekao kako je bio oduševljenjem saznanjem da se u Dalmacijavinu proizvode i bezalkoholna pića, spomenuvši posebice Pipi, za koji vjeruje da može postići uspjeh na svjetskom tržištu, ali i da bi mu “zbog nezgodnih značenja na drugim jezicima možda trebalo promijeniti ime”.

On je novinare izvijestio kako je pri današnjem dolasku na dogovoreni sastanak pred pogonom Dalmacijavina naišao na ‘zatvorena vrata’, ali su potom radnici izašli pred zgradu, razgovarali s njim te obišli proizvodni pogon. (H)