samponi-trziste-kategorijeObje kategorije su u zadnjih 12 mjeseci ostvarile pad prodaje (količinske i vrijednosne), jedino što je taj pad kod šampona za nijansu izraženiji nego kod regeneratora

Kategorija šampona za kosu odnosi se na proizvode namijenjene pranju kose, jasno označene kao šamponi, a uključuje i 2u1 proizvode.

Kategorija ne uključuje ostala sredstva za njegu kose (balzame, lakove za kosu, boje za kosu i sl.), te šampone koji sadrže boju za kosu.

podjela prema tipu kose-samponiVodeći proizvođači u kategoriji šampona su (abecednim redom): Colgate (Palmolive), Henkel&Schwarzkopf (Essence Ultime, Gliss-Kur, Schauma, Syoss), L’Oreal (Elseve, Fructis, Garnier, Mixa), P&G (Aussie, Head&Shoulders, Pantene, Wella) te trgovačke robne marke koje imaju 19% količinskog udjela.

Regeneratori uključuju sve proizvode koji se moraju staviti/nanijeti na kosu nakon šamponiranja i uglavnom se moraju isprati nakon kratkog vremena. Služe da bi omekšali kosu, učinili je više podatnom. Kategorija regeneratora ne uključuje losione, maske, mlijeko, serume, tonike niti pjene za kosu.

Vodeći proizvođači u kategoriji regeneratora su (abecednim redom): Beiersdorf (Nivea), Henkel&Schwarzkopf (Essence Ultime, Gliss-Kur, Schauma, Syoss), L’Oreal (Elseve, Fructis, Garnier), P&G (Aussie, Head&Shoulders, Pantene, Wella) te trgovačke robne marke koje same nose 16% količinskog udjela.

PREGRŠT VARIJANTI
Pogledajmo sada prodajne rezultate za kategorije šampona i regeneratora u zadnjih godinu dana (rujan 2014. – kolovoz 2015.) u odnosu na prethodno godišnje (MAT) razdoblje.

vaznost tipa prodajnog mjestaVažno je istaknuti kako u analizu rezultata prodaje nisu uključeni veleprodaja, Cash&Carry objekti, diskontne trgovine (Lidl), sezonske trgovine (otvorene manje od šest mjeseci godišnje), specijalizirane trgovine i frizerski saloni.

Kod šampona za kosu primjetan je pad prodaje kod oba promatrana parametra.

Pad količinske prodaje je izraženiji nego kod regeneratora te iznosi 6,8% s ukupnom realizacijom od 3,25 milijuna litara, dok je vrijednosna prodaja istodobno kliznula 3,8% na iznos od 162,36 milijuna kuna ostvarenih u zadnjih godinu dana.

Drogerije su formati trgovina u kojima se proda najveći dio šampona za kosu, ukupno 36%, a nisu tako daleko niti supermarketi s 26% udjela. Potom dolaze hipermarketi sa 16%, velike trgovine mješovitom robom s 10%, srednje trgovine mješovitom robom s 8% te male trgovine mješovitom robom s 4% udjela u količinskoj prodaji kategorije.

Podjela prema tipu donosi pregršt varijacija, a najvažnija među njima su šamponi za sve tipove kose koji imaju 19,4% udjela.

podjela prema tipovima koseŠamponi protiv peruti (15,8%) i šamponi za oštećenu kosu (13,1%) zauzimaju značajno mjesto u kategoriji, a potom dolaze sljedeće varijante: za normalnu kosu (7,8%), za masnu kosu (7,2%), za suhu kosu (6,2%), za obojenu kosu (5,7%), za tanku kosu (4,5%), za dugu kosu (3%), protiv ispadanja kose (2,9%), dok ostale varijante drže preostalih 14,3% udjela.

Regeneratori ipak bilježe nešto blaži pad. Količinski minus je tako dosegao 4,9% te je u promatranom periodu ukupno prodano 616 tisuća litara, dok je financijski rezultat s 43,29 milijuna kuna ostvario pad od 3,2%.

Kod regeneratora drogerije imaju dominantnu prednost pred ostalim tipovima prodajnih mjesta jer se u njima ostvaruje čak 54% količinske prodaje kategorije.

vaznost tipa prodajnog mjesta-regeneratoriSupermarketi su drugi s 19% udjela, hipermarketi imaju 14%, velike trgovine mješovitom robom 6%, srednje trgovine mješovitom robom 4% te male trgovine mješovitom robom 2% udjela.

Podjela prema tipovima kose na prvo mjesto stavlja regeneratore za oštećenu kosu s 18,9%, a nisu tako daleko niti varijante za obojenu kosu s 15,7%, za suhu kosu s 14,5% te za normalnu s 13,3% i tanku kosu s 10,7% udjela.

Manje su zastupljeni regeneratori za dugu kosu (5,2%), za sve tipove kose (3,4%), protiv peruti (1,9%), dok sve ostale varijante imaju 16,5% udjela.

Majda Babić
Junior Client Executive
majda.babic@nielsen.com
nielsen logo