samponi za kosu-njega koseSvaki dan, svaki drugi dan ili nekoliko puta tjedno kosu pere više od tri četvrtine potrošača, što jasno govori koliko im je održavanje čistoće i zdravlja kose važno.

Gotovo jednaku tročetvrtinsku većinu čine i potrošači koji su lojalni svojoj marki šampona, pokazalo je istraživanje magazina Ja TRGOVAC i agencije Hendal.

Glavnina potrošača za čistoću svoje kose pobrine se nekoliko puta tjedno, što je kao svoj odgovor na pitanje koliko često peru kosu ponudilo 44,4% ispitanika. Sa značajno manjim udjelom od 19,8% potom dolaze oni koji kosu peru jednom tjedno, a potpuno jednaki udio – po 16,3% – imaju potrošači koji kosu peru svaki dan te oni koji to rade svaki drugi dan.

Na kraju liste su potrošači koji kosu peru nekoliko puta mjesečno s 2,9% udjela, dok oni koji ne peru kosu zauzimaju udio ispod razine statističke pogreške (0,3%).
ucestalost pranja koseDakako, apsolutna većina od 98,3% ispitanih građana za pranje kose koriste šampone za kosu.

koristenje samponaPritom je običan šampon za kosu najpopularnija vrsta. Njega naime koristi 37,6% ispitanih. Potom slijede šampon protiv prhuti (26,8%), šampon s posebnim efektom (21,3%) te šampon i regenerator 2u1 (13%). Da ne koriste šampon za kosu, pak, ističe 1,4% sudionika ankete.

vrsta samponaSupermarketi (48,4%) i drogerije (43,9%) vode mrtvu trku za naklonost potrošača kada je u pitanju mjesto gdje kupuju ovu vrstu proizvoda. Ostali formati zauzimaju gotovo zanemarive udjele – ljekarne imaju 2,2%, a specijalizirane trgovine kozmetike 1,8% udjela.

mjesto kupnjeU ovoj kategoriji lojalnost brendu je na izrazito visokoj razini. Tako čak 73,7% korisnika šampona za kosu ističe da za pranje kose koriste gotovo uvijek istu marku šampona. S druge strane, da im marka šampona nije od važnosti navodi preostala četvrtina korisnika, njih 26,3%.

lojalnost markiIstraživanje je provedeno tijekom listopada 2015. godine na nacionalno reprezentativnom uzorku od 400 građana Republike Hrvatske starijih od 15 godina. Tijekom istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četiri veličine naselja uz metodu slučajnog odabira kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika.