Nekad korišteni za masažu (na bazi prirodnih ulja) i za čišćenje (na bazi sapuna), današnji šamponi za kosu u jednom preparatu nude rješenje za čistu, njegovanu i mirisnu kosu

Šampon za kosu je proizvod za njegu kose koji se koristi kako bi se uklonila masnoća, prašina, mrtve stanice kože, perut i razne onečišćujuće tvari koje u kosu dolaze iz okoliša. Osnovni cilj primjene šampona je uklanjanje neželjenih nečistoća iz kose a da se pritom ne isuši zaštitni masni sloj koji osigurava prirodnu vlažnost vlasišta i same kose.

Prva primjena sredstava sličnih današnjim šamponima za kosu datira iz sredine 18. stoljeća kada se u Indiji za masažu tjemena koriste prirodna ulja i mirisi. Trebalo je proći gotovo stotinu godina da se zabilježi prva primjena šampona koji ne samo da masira nego i čisti kožu.

U to vrijeme, 1860.-ih godina, stilisti za kosu u Engleskoj koriste sapun razrijeđen u vodi te dodaju različite biljke kako bi kosa poprimila željeni sjaj i miris.

Prvi komercijalni oblik šampona za kosu na tržištu se pojavio na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. U osnovi, sapun i šampon bili su vrlo slični proizvodi: oba su sadržavala istovjetne surfaktante na prirodnoj bazi koji su, zapravo, vrsta deterdženta.

Moderni šamponi za kosu kakve poznajemo danas predstavljeni su 1930.-ih godina s robnom markom Drene, prvim šamponom sa sintetičkim surfaktantima. Od tada je ova kategorija proizvoda osvojila svijet s nebrojenim vrstama, dodacima, aromama, ali je baza na kojoj se šamponi rade do dan danas ostala nepromijenjena.

SILAZNI TREND
U kategoriju šampona za kosu ubrajamo proizvode namijenjene pranju kose, jasno označene kao šamponi, kao i 2u1 proizvode. S druge strane, kategorija ne uključuje ostala sredstva za njegu kose, kao što su balzami, lakovi za kosu, boje za kosu i slično, te šampone koji sadrže boju za kosu.

Nielsenovo mjerenje maloprodaje, koje ne obuhvaća Cash&Carry, specijalizirane trgovine i diskontne objekte, pokazuje kako je u proteklih godinu dana (rujan 2011. – kolovoz 2012.) kroz prodajne kanale pokrivene ovim mjerenjem prodano 3,5 milijuna litara šampona za kosu u vrijednosti od 166,2 milijuna kuna.

U odnosu na isto razdoblje prethodne godine kategorija je s ovakvim prodajnim rezultatom zabilježila količinski pad od 1,8%, dok je vrijednosni pad ipak bio nešto blaži s obzirom da je smanjenje prodaje na godišnjoj razini iznosilo 0,3%.

KANALI PRODAJE
Dva najvažnija kanala prodaje za šampone su drogerije i supermarketi. Ova dva formata su daleko ispred svih ostalih pa se tako u drogerijama realizira 31% ukupnog prodajnog volumena, dok se u supermarketima (301 – 2500 m2) proda 28% kategorije šampona.

S manjim prodajnim udjelima slijede hipermarketi (prodavaonice veće od 2500 m2) sa 16%, velike trgovine mješovitom robom (101 – 300 m2) s 12%, srednje trgovine mješovitom robom (41 – 100 m2) s 9%, te male trgovine mješovitom robom (do 40 m2) u kojima se proda 4% šampona.

U okviru kategorije razlikujemo šampone za odrasle i šampone za bebe i djecu. Šamponi za odrasle nose 94,2% prodaje kategorije, dok na šampone za bebe i djecu otpada preostalih 5,8% ukupno prodanih količina.

VODEĆI BRENDOVI
U promatranom periodu, od rujna 2011. do kolovoza 2012. godine, vodeći proizvođači s pripadajućim robnim markama na hrvatskom tržištu su Schwarzkopf&Henkel (Schauma, Syoss, Gliss Kur, Gliss), Procter&Gamble (Head&Shoulders, Pantene, Herbal Essences), Colgate Palmolive (Palmolive), L’Oreal (Elseve, Fructis, Garnier Naturals), Saponia (Frutella), Beiersdorf (Nivea), te privatne robne marke.

Zanimljivo je kako privatne robne marke čine oko 17% količinske prodaje kategorije, a trend rasta bilježe već nekoliko uzastopnih godina.

Milanka Ćorić, Analitičar