Osječka Saponia je u 2020. godini ostvarila 66,9 milijuna kuna neto dobiti, što je 3,7 puta veća dobit nego u godini ranije, kada je iznosila 18,1 milijun kuna, podaci su iz nekonsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

“Pandemijska 2020. obilježena je stabilnim rastom poslovnih prihoda i posebnim naglaskom na optimiziranje poslovnih rashoda”, navodi se u izvješću.

Saponia je lani ostvarila 543,8 milijuna kuna ukupnih prihoda, što je rast od 6,8 posto u odnosu na godinu ranije. Prihodi od prodaje su iznosili 523,6 milijuna kuna i porasli su sedam posto.

“Osobit fokus prodajne strategije za razdoblje turističke sezone donio je odlične rezultate u svim kanalima prodaje, unatoč negativnim turističkim trendovima i padu prometa u maloprodaji. Usmjerenost prema izvoznim tržištima i dalje je jedna od osnovnih odrednica osiguranja povećanja prihoda Saponije”, navodi se u izvješću te dodaje kako je gotovo 45 posto prihoda ostvareno na izvoznim tržištima.

Ukupni rashodi Saponije lani su iznosili 463,6 milijuna kuna i manji su za 6,4 posto.

“Imperativ je bio osigurati ciljanu razinu prihoda koji pokrivaju fiksne troškove, što veća disperzija prihoda i snažan fokus na profitabilne prodajne procese. Minimiziranjem učinaka koje ne nose vrijednost, na razinu ‘hladnog pogona’ te optimiziranjem ljudskih resursa, uslijedio je ekonomski efikasan ishod”, istaknula je Dajana Mrčela, predsjednica Uprave Saponije.

U izvješću se navodi kako je u cilju osiguranja kvalitetne infrastrukturne pretpostavke za skladištenje i distribuciju proizvoda Saponije, Kandita i Koestlina investirano u rekonstrukciju, izgradnju i opremanje Logističko distribucijskog centra u Zagrebu, investicije vrijedne 8,74 milijuna kuna.

Saponia je, kako se navodi, za strateški smjer poslovanja odredila povećanje energetske učinkovitosti proizvodnih pogona kroz proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Projekt vrijedan 50,5 milijuna kuna prijavljen je na poziv za dodjelu bespovratnih sredstava Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

U izvješću se navodi i kako je nastavljen proces digitalne transformacije poslovanja te kako sve izazove s kojima se susreću u Saponiji promatraju kao priliku da se razviju u tehnološki naprednu kompaniju.

“Pojavom virusa Sars-COV-2, Saponia je napravila zaokret u planiranoj poslovnoj strategiji za tu godinu i povećala proizvodnju i ponudu sredstava za dezinfekciju. Strateška smjernica ‘zaštititi dodir’ usmjerena na osiguranje potreba zaštite, dezinfekcije i očuvanja zdravlja ljudi i prostora, dovela je do evoluiranja strukture prodaje u smjeru segmenta dezinficijensa. Djelotvornost linija proizvoda Deziclean i Handysept verificirana je Atestom o djelotvornosti protiv koronavirusa certificiranim od strane laboratorija J.S. Hamilton. Paralelno su se, srazmjerno tržišnoj situaciji, fokusirali na ostvarenje poslovnih ciljeva na ključnim brendovima i projektima koji trebaju osigurati prosperitet i budućnost Saponije”, zaključili su u priopćenju iz Saponije.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!