saponina-ulazNajveća deterdžentsko toaletna industrija u regiji – osječka Saponia d.d. – i u prošloj godini nastavila je uspješno poslovanje s nastavkom rasta proizvodnje i prihoda, unatoč tomu što je u 2015. zabilježen vrijednosni pad tržišnog segmenta u kojem su proizvodi te kompanije, kao i nepredvidivo gospodarsko i političko okruženje.

Prema nekonsolidiranom izvješću objavljenom na Zagrebačkoj burzi, u 2015. godini Saponia je ostvarila ukupne prihode od 753,6 milijuna kuna, što predstavlja rast od 7,9 posto u odnosu na 2014. godinu. Rast od 7,4 posto bilježe i prihodi od prodaje ostvareni u iznosu od 736,9 milijuna kuna.

U njihovoj strukturi, podjednako sudjeluje prodaja na domaćem i na inozemnom tržištu. U 2015. društvo je imalo ukupne rashode od 725,2 milijuna kuna koji su u odnosu na 2014. povećani za 7,4 posto. Saponia je u 2015. ostvarila dobit prije oporezivanja od 28,4 milijuna kuna. Za usporedbu dobit prije oporezivanja u 2014. iznosila je 21,5 milijuna, a 2013. 11,5 milijuna kuna.

“Ovakav rezultat potvrđuje dobro provođene proaktivne poslovne strategije usmjerne na operativnu izvrsnost u svim našim aktivnostima i poslovnim procesima. Poslovanje u 2015. obilježava rast poslovanja, održavanje stabilne pozicije na svojim tržištima, isticanje kao inovativne tvrtke te razvijanje poslovnih partnerstva s kupcima u zemlji i inozemstvu. Postavljeni ciljevi za 2016. godinu usmjereni su na povećanje udjela na tržištu i rast prodaje, dostizanje najviše kvalitete proizvoda i usluga uz jačanje ukupne konkurentnosti te održavanje visoke razine likvidnosti i financijske stabilnosti. Baza za ostvarenje tih ciljeva su prije svega investicijske aktivnosti, modernizacija poslovnih procesa, kao i aktivno i promišljeno upravljanje troškovima poslovanja, financijskom imovinom i obvezama”, navodi predsjednik Uprave Saponije Damir Skender u komentaru izvješća.

Gospodarska kriza za poslovodstvo Saponije bio je velik izazov te je ta tvrtka od početka krize 2008. godine do sada gotovo udvostručila proizvodnju, tako da je u 2015. proizvedeno više od sto tisuća tona deterdženata, sredstava za čišćenje i toaletnih proizvoda. (glas-slavonije.hr)