Saponia je u 2022. godini ostvarila ukupni prihod od 704,7 milijuna kuna, što je rast od 4,7% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, od čega su poslovni prihodi 702,3 milijuna kuna. Ostvarena je EBITDA u 2022. godini od 44,0 milijuna kuna, a dobit prije poreza 27,4 milijuna kuna. Prihodi od prodaje u Hrvatskoj ostvareni su u iznosu od 449,8 milijuna kuna. U strukturi prodaje, vlastiti brendovi Saponije generirali su 73 posto ukupnih prihoda od prodaje, dok je 27 posto prihoda od prodaje ostvareno od prodaje brendova principala Kandita i Koestlina. Na izvoznim tržištima realizirani prihodi od prodaje iznose 237,3 milijuna kuna i veći su za 7,4 posto nego prihodi od prodaje u prošloj godini.

Kako su pojasnili iz tvrtke, poslovnu godinu obilježio je troškovni pritisak kroz rast cijena sirovina i ambalaže, rast troškova energenata te daljnje povećanje prosječne bruto plaće zaposlenika. Tako su troškovi materijala za proizvodnju veći za 18 posto, a troškovi energenata i goriva od početka godine viši su za 20,2 posto. Kako bi očuvali standard zaposlenika, u Saponiji su nastavili s provođenjem politike povećanja prosječne bruto plaće, koja je u protekloj godini za 14,4 posto viša u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Spomenuta nepovoljna kretanja odrazila su se na pad profitabilnosti proizvoda, ali su u Saponiji smatrali da je njihova odgovornost dio povećanih troškova proizvodnje nadoknaditi iz vlastitih izvora. U skladu s kretanjima cijena konkurencije na domaćem i izvoznim tržištima, djelomično su korigirali i prodajne cijene Saponia brendova i brendova principala te su tako, u manjoj mjeri, kompenzirali troškovni udar.

“Godina iza nas obilježena je nastavkom zelene tranzicije i digitalne transformacije s ukupnim ulaganjima od 46,4 milijuna kuna. Unatoč izazovima koji su obilježili proteklu godinu, Saponia provodi sve prioritetne razvojne i investicijske planove, s posebnim naglaskom na završetak ključnih projekata – procesa implementacije novog ERP sustava SAP S/4 HANA i investiciju u energetsku obnovu Saponije kroz ugradnju solarnih panela”, istaknula je Dajana Mrčela. predsjednica Uprave Saponije.

U 2022. godini objavili su prvo samostalno Izvješće o održivosti, a bili su i među prvim kompanijama koje su prihvatile novi način izvještavanja o napretku UN Global Compacta. Certificirani su prema MAMFORCE standardu te su stekli RSPO i Rainforest Alliance certifikate kojima se potvrđuje podržavanje napora za stvaranje održivog načina života.

Godinu 2022. u Saponiji će pamtiti i po odlasku većinskog vlasnika Saponije – Mirka Grbešića, koji je svoju viziju u poslovni uzlet kompanije uspješno ostvario, ostavljajući Saponiju kao snažnu i modernu deterdžentsku industriju. S tugom i zahvalnošću oprostili su se od njega, a na mjesto člana Uprave Saponije došao je njegov najstariji sin Ivan Grbešić.

Međutim, nisu samo brojevi i financijski pokazatelji ti koji govore o uspješnom poslovanju. Saponia je društveno odgovorna kompanija koja, paralelno uz uvođenje digitalnih i novih alata u svakodnevnom radu, cijeni doprinos svakog zaposlenika u njoj te svoju tradiciju dugu gotovo 130 godina.

“Godina koja je iza nas bila je po geopolitičkim i makroekonomskim pokazateljima iznimno složena i zahtijevala je provođenje posebno kreirane poslovne strategije kako bi je u Saponiji završili s planiranim indeksom rasta poslovnih rezultata. U poslovanju Saponije tijekom cijele godine, posebno izazovno bilo je prevladati nepovoljne utjecaje nezapamćeno visokih cijena energenata, negativnog utjecaja rasta cijena sirovina i ambalaže, povećanja materijalnih prava radnika kao i drugih troškova koji svojim rastom utječu na profitabilnost kompanije. Zahvaljujući proaktivnom pristupu, Saponia je zadržala dostignuti tržišni položaj te nastavila realizirati planirane investicijske projekte. Kao prerađivačka industrija s poštovanjem se odnosimo ne samo prema svojim zaposlenicima nego i prema prirodi, što Saponiju čini zdravom, ekološki osviještenom i društveno odgovornom kompanijom u svakom smislu. Osobno, ponosna sam što sam predsjednica Uprave baš ove kompanije u kojoj, zajedno sa 727 zaposlenika, mogu živjeti svoje profesionalne i ljudske vrijednosti”, zaključila je predsjednica Uprave tvrtke.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!