Sapuni: Tekući sapuni čvrsto naprijed

tekući sapunPremda pod pojmom sapun kao prvu predodžbu imamo čvrste sapune u njihovom karakterističnom obliku, stvarnost je takva da je s vremenom ova kategorija poprimila dominantno tekuću formu

Pod kategorijom sapuna podrazumijevamo proizvode koji su namijenjeni pranju ruku, lica i tijela.

Mogu biti u obliku tekućine (gelaste ili kremaste strukture) te čvrsti sapuni. Kategorija uključuje i sapune za intimnu njegu.

Podjela prema tipu sapunaTekući sapuni su prvenstveno namijenjeni pranju ruku te dolaze u pakiranjima s pumpicama ili u formi vrećica za ponovno punjenje (tzv. refill).

U kategoriju nisu uključeni proizvodi namijenjeni čišćenju kućanstva ili rublja, sapuni za bebe, sapuni u tekućem obliku namijenjeni čišćenju lica, gelovi za tuširanje niti paste za pranje ruku (za jača zaprljanja).

Vodeći proizvođači u kategoriji su (abecednim redom): Beiersdorf (Nivea), Colgate-Palmolive (Palmolive), Saponia (Lahor, B.Safe), Unilever (Dove, Radox) te trgovačke robne marke koje same nose gotovo 30% vrijednosne prodaje.

MANJE CIJENE – MANJA ZARADA
Podaci o prodaji za period siječanj 2014. – prosinac 2014., u koje nije uključena veleprodaja, diskontne trgovine (Lidl), specijalizirane trgovine te ljekarne, imaju negativan predznak, poglavito kada je riječ o financijskim pokazateljima.

Važnost tipa prodajnog mjestaViše je nego očito kako je u prošloj godini došlo do pada maloprodajnih cijena s obzirom na to da je količinska prodaja s ukupno prodanih 3 milijuna i 231 tisuću komada zabilježila blagi pad od 1,4%, dok je vrijednosna prodaja s iznosom od 88 milijuna 245 tisuća i 600 kuna umanjena za 4,8% u odnosu na prethodnih 12 mjeseci.

Supermarketi (28%) i drogerije (26%) su glavni prodajni kanali kategorije, a za njima dolaze hipermarketi s udjelom od 19%, velike trgovine mješovitom robom s 14%, srednje trgovine mješovitom robom s 9% i male trgovine mješovitom robom s 4%. Tekući sapun je danas postao standard, što otkriva i podjela prema tipu s obzirom na to da zauzimaju 75,6% kategorije.

Čvrsti sapuni se još kako-tako drže s udjelom od 23,3% u prodaji kategorije, dok na ostale forme otpada 1,1% udjela.

Majda Babić
Junior Client Executive
majda.babic@nielsen.com
nielsen logo

Prethodni članakLjudski resursi: Spajanje ugodnog s korisnim
Sljedeći članakHrvatski izvoz lani rastao devet, a uvoz 4,5 posto