Nova tvornica tvrtke Sardina d.o.o. u Postirama na Braču radi punim kapacitetom čime je opravdano ulaganje od 250 milijuna kuna, koliko je uloženo u izgradnju i puštanje u rad najsuvremenije opreme za preradu ribe u regiji, rečeno je u utorak na prigodnom druženju s novinarima koji su imali priliku obići nove proizvodne pogone.

Proizvodnja tvornice zasniva se na ulovu srdele i drugih vrsta sitne i krupne plave ribe, posebno skuše i tune, i to vlastitom ribolovnom flotom.

Ukupno se planira proizvesti 6.000 t ili 40 milijuna ribljih konzervi, 500 t ribljeg brašna, 100 t svježih školjki, 100 t ribljeg ulja, kao i 1.500 t visokokvalitetne ribe iz uzgoja. Kapacitet smrzavanja ribe u novoj tvornici iznosi impresivnih 150 t ribe dnevno, a kapacitet čuvanja smrznute ribe čak 4.000 t.

“Ponosni smo što smo realizirali naš ovogodišnji cilj; tvornica sada radi punim kapacitetom, a to nam omogućuje povećanje opsega dosadašnje proizvodnje, modernizaciju poslovanja, a na dobrom smo putu postizanja našeg idućeg cilja, a to je porast prihoda s 25 milijuna na 35 milijuna eura godišnje”, izjavio je predsjednik Uprave Sardine Mislav Bezmalinović.

Zahtjevno tržište hrane, točnije konzervirane ribe iziskuje konstantan rad na unaprjeđenju kvalitete proizvoda. Kako bi odgovorila na ove zahtjeve, Sardina je stvorila novi brend pod imenom Adriatic Queen. U smislu već iskušane i nadaleko priznate recepture, Sardinini proizvodi se ne mijenjaju no nova tehnologija ipak pospješuje njihovu kvalitetu.

Novim izgledom i nazivom namjera je postići veću atraktivnost proizvoda na zahtjevnom domaćem i stranom tržištu. Trenutno brend Adriatic Queen obuhvaća 14 proizvoda od tune, srdele, oslića i skuše, no u planu je razvoj čitave palete proizvoda pod ovim brendom (od pašteta do smrznute ribe).

Vrijedi istaknuti kako tvrtka Sardina čak 70% svojih proizvoda plasira na inozemna tržišta (Japan, SAD, Kanada, Australija, Austrija, Italija, Švicarska, Mađarska, Švedska, Rusija, Češka, Slovačka, Slovenija, BiH, Srbija, Makedonija, Kosovo i Crna Gora).

Povodom predstavljanja novog brenda, uprava tvornice je donirala s po 50 tisuća kuna Županijsku ligu za borbu protiv raka te Dječji dom Maestral. Svjesni su, kažu, kako ih uspješna poslovna pozicija dodatno obvezuje na društveno odgovorno ponašanje.

Vizualni identitet tvrtke i brenda Adriatic Queen (AQ), kao i dizajn ambalaže dviju linija proizvoda izradila je splitska agencija za tržišno komuniciranje Manufaktura.

“Namjera nam je bila napraviti rješenje koje predstavlja odmak u vizualnom oblikovanju ambalaže konzervirane ribe te predstaviti moderan, distinktivan dizajn koji će se jednako dobro isticati i na domaćem i na stranom tržištu”, kazala je između ostalog direktorica Manufakture Nelija Rudolfi.