Zaposlenici u trgovinama zaslužuju beskrajno poštovanje i zahvalnost jer se trenutačno izlažu riziku kako bi ljudima osigurali potrebite proizvode. Stoga slijede savjeti što možete učiniti kako bi život radnika u trgovinama bio malo lakši i sigurniji.

 1. Teško je prakticirati sigurno društveno distanciranje u trgovinama. Ostavite djecu, supružnika, bake i djedove kod kuće i dođite u trgovinu sami.
 2. Radnicima pružite što veću udaljenost – čak i kad tražite njihovu pomoć.
 3. Koristite dezinfekcijska sredstva postavljena u trgovinama.
 4. Mnoge su trgovine postavile oznake koje kupcima govore gdje trebaju stajati dok čekaju na red za blagajnu. Poštujte ih.
 5. Ako imate bilo kakve simptome, nemojte dolaziti u trgovinu. Nazovite uslugu dostave, člana obitelji ili prijatelje kako bi umjesto vas obavili kupovinu i ostavili namirnice ispred vaših vrata.
 6. Radnici u trgovinama su prošli edukaciju kako se najbolje zaštititi od koronavirusa, ne morate ih dodatno educirati.
 7. Trenutno smo svi u svojim domovima, zabranjena su okupljanja, događaji i preporučuje se izlaženje samo u nuždi. Nemojte dolaziti u trgovinu samo kako biste izašli iz svojih domova, dođite u trgovinu kada nemate više osnovnih namirnica.
 8. Zbog vlastite sigurnosti, kao i svih ostalih, pokušajte dodirnuti samo predmete koje namjeravate kupiti.
 9. Zaposlenici u trgovinama prisiljeni su raditi usred globalne pandemije. Trenutno imaju siguran posao, ali se ne osjećaju sigurno zbog toga.
 10. Zaposlenici naporno rade kako bi popunili police u trgovinama. Nemojte im uzeti za zlo ako na policama nedostaje toaletnog papira, brašna ili kvasca.
 11. Budite pristojni, nemojte se svađati u trgovini.
 12. Trgovine redovito dezinficiraju prostor kao i POS uređaje, ako ih krenete sami dezinficirati sredstvima koje nosite sa sobom, možete ih pokvariti.
 13. Skraćeno radno vrijeme trgovina znači veću sigurnost za sve nas. Nemojte se žaliti što ne možete doći u trgovinu iza 17.00 sati, to nas čuva.
 14. Izbjegavajte novčanice i ako je moguće što više plaćajte karticom.
 15. Zapamtite da zaposlenici u trgovinama trenutno rade u vrlo stresnom okruženju, svjesni su rizika i da dovode sebe i svoju obitelj u opasnost od zaraze. Zato budimo jedni drugima pomoć i potpora.