Na 12. konferenciji o DOP-u glavna tema razgovora bio je europski Zeleni plan, odnosno obveze i prilike koje on donosi Hrvatskoj, a već tradicionalno su najboljim tvrtkama dodijeljene i nagrade Indeks DOP-a.

Konferenciju je uvodnim obraćanjem otvorila zamjenica direktora odjela Europske komisije za istraživanje i inovacije Signe Ratso koja je naglasila da je naš ekosustav na rubu dezintegracije na globalnoj razini te da je europski Zeleni plan odgovor na znanstvena upozorenja. “Naše potrebe nadmašuju resurse planeta, stoga Zeleni plan predlaže prelazak na cirkularnu ekonomiju koja će to promijeniti. Veliku ulogu tom procesu imat će imati inovacije, trebaju nam nove tehnologije, ali i novi modeli upravljanja. U toj globalnoj promjeni moramo sudjelovati svi, zato EU nastoji ubrzati tu transformaciju kroz financijsko poticanje”, istaknula je Ratso, pohvalivši suradnju s Hrvatskom.

Direktorica sektora za industriju i održivi razvoj HGK Marija Šćulac Domac poručila je kako je pred nama veliki izazov da do kraja 2030. ostvarimo zacrtane ciljeve. “Tranzicija na zeleno gospodarstvo zahtijevat će velika ulaganja, ali ona su zapravo mala u usporedbi s posljedicama s kojima ćemo se suočiti ako ne poduzmemo ništa. Pred nama je preobrazba neviđenih razmjera koja će uspjeti samo ako bude održiva i pravedna i ako u njoj budemo svi sudjelovali”, poručila je Šćulac Domac.

Ravnateljica HR PSOR-a Marijana Matešić je naglasila da živimo u vremenu kad je sva pažnja politike usredotočena na pandemiju, očuvanje radnih mjesta i zdravlje građana. “No, naša tema nije povezna s koronom jer smatramo da je ona prolazna, ali kriza koja neće proći je kriza globalne održivosti i klimatskih promjena. Sve je manje vremena da se pozabavimo tim problemima i zato je važno da održimo kontinuitet u DOP-u. Sve više tvrtki pristupa pokretu za održivi razvoj, to vidimo i iz politike EK kroz europski Zeleni plan. Svima nam mora biti jasno da je držanje dosadašnjeg poslovnog modela put u stagnaciju i gubitak tržišta”, rekla je Matešić.

Središnji dio konferencije bila je svečana dodjela nagrada Indeksa DOP-a, a glavne nagrade dobili su Valamar Rivijera u kategoriji velikih poduzeća, Regeneracija u kategoriji srednjih poduzeća, Hendal u kategoriji malih te Hrvatska Lutrija u kategoriji javnih poduzeća.

Što se tiče nagrada po pojedinim područjima, za područje Odgovorne politike i prakse u radnoj okolini dobitnik je Heineken Hrvatska, Muraplast je nagrađena za odgovorne politike i prakse upravljanja okolišem, Dvokut – Ecro je odnio nagradu za područje društveno odgovornih odnosa sa zajednicom, a AD Plastik za društveno odgovorne politike raznolikosti i zaštite ljudskih prava.
Nagrada za najveći napredak otišla je poduzeću Tabacco.

Ove godine po prvi puta se dodijelila i posebna nagrada za područje Društveno odgovorne politike i prakse zaštite dječjih prava, a otišla je u ruke Privredne banke Zagreb. Kriteriji dodjele razvijeni su u suradnji s UNICEF-om Hrvatska čija je predstojnica Ureda u Hrvatskoj, Regina M. Castillo, detaljnije predstavila samu nagradu.

“Biznis svakodnevno utječe na život djece iz mnoštva aspekata, ali često ne uzimamo dovoljno ozbiljno njihova prava u poslovanju. Zato želimo dodatno osvijestiti poslovni sektor i promovirati dobre i odgovorne prakse prema djeci jer su upravo djeca naš najvažniji posao”, kazala je Castillo.

U okviru konferencije održana je i panel rasprava pod nazivom Europski Zeleni plan: Spremnost Hrvatske na ostvarenje ciljeva u kojoj su sudjelovali Igor Čižmek, pomoćnik ministra gospodarstva i održivog razvoja, Alenka Košiša Čičin-Šain, zamjenica direktora FZOEU-a, Merica Pletikosić, voditeljica sektora održivog poslovanja u tvrtki Cemex Hrvatska te Ivana Budin Arhanić, potpredsjednica Valamar Riviere.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!