Seljaci prekinuli prosvjede, Vladu će tužiti Ustavnom sudu

Bitka seljaka na cesti nije uspjela i sada idemo u pravnu bitku, poručio je Zvonko Pipić, predsjednik Poljoprivredne komore Virovitičko-podravske županije nakon današnjeg sastanka koordinacije udruga poljoprivrednika, koje su sudjelovale u organizaciji dvotjednih prosvjeda hrvatskih seljaka u više hrvatskih županija.

Uz odluku o prekidu prosvjeda koordinacija je na sastanku u Novoj Gradiški donijela odluku da će Vladu tužiti Ustavnom sudu RH zbog diskriminacije pri isplati poticaja.

“Bitka za spašavanje hrvatskog sela sada tek počinje. Diskriminacija pri isplati potpora iznosi od 90 do 20 posto. Tražimo da odgovornost snosi ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina osobno. Tražimo njegovu ostavku, jer on nema više što tražiti na čelu Ministarstva poljoprivrede”, izjavio je Tomislav Pokrovac, predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka (SHS).

Predstavnici seljačkih udruga, uz ostalo, traže sastanak s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem, objavu kompletne financijske omotnice za poljoprivredu, objavu svih korisnika poticaja s primljenim iznosima, te da se proglasi elementarna nepogoda zbog suše.

Na novinarski upit zašto je izostala šira podrška poljoprivrednika prosvjednicima, član koordinacije i predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) Antun Laslo kaže kako je glavni krivac za to informacija da će policija kažnjavati prosvjednike s 30 do 50 tisuća kuna. Ističe da je tako veliki iznos kazne uplašio mnoge.

“Prosvjede smo na cesti trebali i ranije prekinuti. Za sada nitko ovako veliku kaznu nije dobio, a vjerujem da i neće”, kaže Laslo.

Smatra da je do manjka novca za isplatu potpora poljoprivrednicima došlo je zbog prenamjene novca unutar Ministarstva poljoprivrede.

“Ministarstvo skriva podatke ne samo poljoprivrednicima, nego i prema uredima u županijama. Očito je da su ti novci usmjereni na plaće. Administracija u Ministarstvu poljoprivrede dolaskom ove vlasti znatno je povećana. Ustavnom sudu ćemo dati argumente ovih dana o čemu ćemo izvijestiti i javnost. Ukoliko ne naiđemo na razumijevanje na Ustavnom sudu Republike Hrvatske pravnim putem idemo do Strasbourga”, zaključio je predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje. (SEEbiz / Hina)

Prethodni članakTrgovci i ugostitelji prijavili čak 7 milijardi kuna više prometa zbog fiskalizacije
Sljedeći članakBogata ponuda Paloma toaletnih papira