Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir pozvala je sve zainteresirane u poljoprivrednom sektoru da se uključe u javnu raspravu o poboljšanju lanca opskrbe hranom koju je Europska komisija otvorila 16. kolovoza, a koja će trajati do 17. studenoga. 

U Hrvatskoj se dnevno zatvori 14 farmi
Marijana Petir rekla je da je Komisija zaprimila gotovo 323 tisuće komentara i prijedloga u raspravi o budućnosti ZPP-a od čega 2.000 iz Hrvatske te da očekuje da se naši poljoprivrednici uključe i u ovu raspravu jer su upravo oni “najosjetljivija karika” u lancu opskrbe hranom i cilj je da se njihov glas čuje.

U EU se dnevno zatvori 1.000 farmi, od čega u Hrvatskoj njih 14 (u posljednje četiri godine zatvoreno je 20.500 farmi) i to je znak na uzbunu, ističe Petir jer poljoprivredni sektor iziskuje posebnu pažnju s obzirom na to da je sigurnost opskrbe stanovništva kvalitetnom hranom prioritetno pitanje.

U Europskoj uniji postoji više od 11 milijuna poljoprivrednih gospodarstava dok je 44 milijuna ljudi zaposleno u cijelom europskom lancu opskrbe hranom. U tom lancu, poljoprivrednici su važan strateški i gospodarski čimbenik.

Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) s vremenom je postala tržišno orijentirana i manje se oslanja na upravljanje tržištima. Osim toga, europska poljoprivreda i poljoprivredno-prehrambeni sektor sve su više integrirani na globalna tržišta.

To je stvorilo važne poslovne prilike, ali je također izložilo poljoprivrednike većim tržišnim nesigurnostima i povećanoj volatilnost cijena. Poljoprivrednici često rade neovisno jedni o drugima i slabo sudjeluju u kolektivnom pregovaranju koje je preduvjet da obrane svoje interese od drugih čimbenika u lancu opskrbe hranom, kao što su prerađivači i trgovci.

Konkretni načini za jačanje položaja poljoprivrednika u lancu opskrbe hranom
Radna skupina za poljoprivredna tržišta (AMTF) koju je osnovao povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan predložila je nekoliko konkretnih načina za jačanje položaja poljoprivrednika u lancu opskrbe hranom.

Petir pojašnjava da su među njima povećanje transparentnosti tržišta, donošenje okvirnog zakonodavstva u pogledu nepoštenih trgovačkih praksi, bolja suradnja među poljoprivrednicima, olakšavanje pristupa poljoprivrednika financiranju te poboljšanje postojećih alata upravljanja rizikom.

Komisija će i dalje nastaviti sa svojim radom konzultirajući se s javnošću o tri najvažnija područja koja se odnose na položaj poljoprivrednika u lancu opskrbe hranom: nepoštene trgovačke prakse, transparentnost tržišta i suradnja poljoprivrednika.

Svi zainteresirani u raspravu se mogu uključiti do 17. studenoga pomoću online upitnika na stranicama Europske komisije. (agroklub.com)