agrokor-cibonin-toranj-ulaz-midiSindikat poljoprivrede u današnjem je priopćenju podržao poslovnu ponudu Agrokora za preuzimanjem Mercatora i poručio slovenskim sindikatima da Agrokor vodi računa o pravima i obvezama svojih radnika.

Sindikat podsjeća da je hrvatska Vlada početkom devedesetih godina omogućila nizu stranih gospodarskih subjekata, a među njima i Mercatoru, da poslovanje prošire na hrvatski teritorij, pri čemu niti u jednom trenutku nije bilo prepreka u preuzimanju hrvatskih trgovačkih kuća čiji su prodajni prostori odreda bili smješteni na atraktivnim lokacijama. Osim Mercatora, probleme u poslovanju na hrvatskom tržištu nisu imale ni ostale slovenske tvrtke, poput Laškog, Petrola, Pipa i dr.

Stoga čudi nastojanje da se ukinu demokratski i tržišni principi poslovanja između Hrvatske i Slovenije koji omogućavaju ravnopravan dvosmjerni protok kapitala, za razliku od jednosmjernog ostvarivanja interesa jedne države i zatvaranja njenog tržišta, kaže se u priopćenju.

O Agrokoru možemo mjerodavno govoriti obzirom da je riječ o dugogodišnjem socijalnom partneru, a danas o jednoj od najznačajnijih kompanija u regiji u kojoj su prava i obveze uređena dugogodišnjim kolektivnim ugovorima. Zbog toga pozivamo članove slovenskih sindikata da u svojim javnim nastupima i često, nažalost, neumjesnim komentarima, budu vođeni isključivo ekonomskim i socijalnim razlozima usmjerenim k očuvanju svoje socijalne i materijalne egzistencije, ističe u priopćenju Sindikat poljoprivrede. (H)