Najveći europski proizvođač šećera Suedzucker izvijestio je u četvrtak o snažnom rastu dobiti u drugom poslovnom tromjesečju i potvrdio prognozu o njezinom skoku u cijeloj godini, unatoč višim troškovima energije i sirovina.

U tromjesečnom razdoblju zaključno s kolovozom Suedzuckerova operativna dobit porasla je za 79,5 posto, na 153 milijuna eura, podržana dobrim rezultatima u poslovanju s biogorivima CropEnergies, ističe se u priopćenju.

Kompanija je potvrdila procjenu iz kolovoza prema kojoj bi u poslovnoj godini koja završava u veljači iduće godine trebala iznositi od 450 do 550 milijuna eura. U prethodnoj poslovnoj godini iznosila je 332 milijuna eura.

Europska unija ostat će neto uvoznik šećera u sezoni 2022/2023., a Suedzucker će imati pozitivno tržišno okruženje, priopćila je tvrtka.

“To bi Suedzuckeru trebalo omogućiti da drastično povećanje troškova sirovina i energije prenese na klijente, a značajno povećanje cijena šećera krenut će u listopadu 2022. godine”, ističu.

U Europi je površina zasijana šećernom repom koja će biti ubrana ove zime manja oko četiri posto nego u prethodnoj sezoni, ističu.

“Cijene šećera u svijetu i u EU nastavljaju rasti i uvjereni smo da ćemo postići daljnje poboljšanje cijena za Suedzuckerovu proizvodnju u narednim mjesecima”, rekao je glasnogovornik Suedzuckera za Reuters.

“Kampanja prerade ovogodišnje berbe započela je u rujnu i za sada dobro napreduje, a kiša koja je proteklih tjedana padala u Njemačkoj mogla bi pozitivnoj utjecati na urod u kasnijoj fazi”, naveli su.

Uprava ipak napominje da će poslovni rezultati ovisiti o dostatnoj opskrbi energijom nakon što je Rusija smanjila isporuke Europi.

Suedzucker se proteklih godina aktivno nastojao više oslanjati na plin kako bi smanjio ugljični otisak.

“Proteklih mjeseci analizirani su alternativni izvori energije, poput ugljena ili nafte, radi eventualne zamjene plina u svim našim šećeranama, ali još uvijek pretežito koristimo plin”, rekao je glasnogovornik. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!