26.9 C
Zagreb
Četvrtak, 18. srpnja 2024., 12:14
KategorijeLeaflet reportSlane grickalice - Značajan udio komunikacije snižene cijene

Slane grickalice – Značajan udio komunikacije snižene cijene

Omjer vrsta promocija slanih grickalica prema GAV-u otkriva kako je najviše korišten basic promotion, koji uključuje samo sliku proizvoda i cijenu, s ukupno 54% udjela, dok je zastupljenost snižene cijene (X%cheaper) sada na 38%.

U okviru analize kretanja u skupini kategorija “Slane grickalice” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Parametri analize su broj promocija, kao pokazatelj kvantitete oglašavanja, te bruto oglasna vrijednost (GAV – Gross Advertising Value). Bruto oglasna vrijednost prikazuje kvalitetu oglašavanja, a čine ju osnovni parametri: pozicija u letku, veličina objave u cm2, format i bruto domet letka. Analiza se odnosi na MAT period svibanj 2023. – travanj 2024. vs. svibanj 2022. – travanj 2023.

VRSTE I PROMOCIJE
Čips je na vrhu vrsta slanih grickalica te prema parametru broja promocija ima 27% udjela ili 1% manje nego u prethodnoj godini. Ekstruder je rastao za 1% i sada na drugom mjestu drži 22% udjela, a na trećem su mjestu klasične grickalice (štapići, kokice, ribice i sl.) sa 17% u oba godišnja perioda. Slijede slani orašasti plodovi/sjemenke s 15% (-1%) te pečene grickalice (krekeri, grisini i sl.) s 13% u obje godine, dok je na začelju tortilla čips koji je zadržao ranijih 5% udjela prema broju promocija.

Gledamo li parametar bruto oglasne vrijednosti čips je za nijansu imao bolje ostvarenje s 28% udjela, uz blagi pad od 1% na godišnjoj razini. Slani orašasti plodovi/sjemenke rasli su za 1% i sada imaju 22%, a isti tempo rasta imali su i ekstruder koji ima 19% te klasične grickalice (štapići, kokice, ribice i sl.) s 14% udjela. Pečene grickalice (krekeri, grisini i sl.) imale su pad od 1% te sada drže 12% udjela, dok je tortilla čips kao i u prvom poretku ostvario    5% u oba godišnja razdoblja.

Omjer vrsta promocija slanih grickalica prema GAV-u otkriva kako je najviše korištena osnovna promocija (basic promotion), koja uključuje samo sliku proizvoda i cijenu, s ukupno 54% udjela, što je ipak 5% manje nego u prethodnih 12 mjeseci. Za isto toliko je rasla promocija snižene cijene (X%cheaper) koja sada zauzima 38% udjela u GAV-u. Ostali tipovi promocije zauzeli su male, gotovo zanemarive udjele.

GLAVNI BRENDOVI
Kod čipsa vodeći je brend Lay’s prema proju ostvarenih promocija s ukupno 24% i rastom od 4% u zadnjih 12 mjeseci. Čipi čips je imao pad od 2% te je sada na drugom mjestu s 20%, a treći je Pringles s 12% udjela uz malih 1% rasta. Prema bruto oglasnoj vrijednosti Čipi čips je zadržao vodeću poziciju i svoj udio od 20%, čime je ostao ispred brenda Lay’s koji je izgubio 1% i sada je na 18% udjela prema GAV-u. Treći je Pringles s 13% udjela u obje godine, a još je samo brend Chio ostvario dvoznamenkasti udio od 12% te je bilježio pozitivan trend od 2%. Značajno je naglasiti da privatna robna marka kod čipsa ima 20% udjela prema broju promocija i 24% udjela prema GAV-u.

Kod ekstrudera na vrhu je prema broju ostvarenih promocija brend Bobi s 19% udjela uz pad od 1%, a slijede Tip Top s 15% (=) i Clipsy s 14% (+3%). Još su dva brenda ostvarili dvoznamenkaste udjele: Štark Smoki s 12% (+1%) i Pombar s 11% (-2%). Prema bruto oglasnoj vrijednosti Bobi je također prvi s 21%, unatoč gubitku 3% udjela, drugi je Štark Smoki sa 17% (-1%), treći Tip Top s 13% (+2%), a četvrti Pombar s 12% u obje godine. Privatna robna marka kod ekstrudera zauzima 12% udjela prema broju promocija i 16% prema GAV-u.

Kviki je vodeći brend kod klasičnih grickalica prema broju ostvarenih promocija te drži 21% udjela uz pad od 3% na razini godine, a tri posto pada imao je i drugoplasirani Saltas koji sada ima 13%. To su jedina dva brenda s dvoznamenkastim udjelom, a veliki udio u ovom segmentu drži privatna robna marka s 26% udjela prema broju promocija uz pad od 1% u odnosu na prethodnu godinu. Prema GAV-u Saltas je na vrhu s 14% (-1%) i jedini je brend s dvoznamenkastim udjelom, no ovdje je udio privatne robne marke izuzetno velikih 41% (+2%).

Generički brendovi zauzimaju najviše udjela kod orašastih plodova/sjemenki i to 18%, što je 5% više nego u prethodnih 12 mjeseci. Nutline je jedini brend s dvoznamenkastih 15% udjela, iako je i on ostvario 4% pada. Privatna robna marka prema broju promocija ima veliku ulogu s 36% udjela, uz blagi rast od 1%. Prema GAV-u, brend Vedrini se zahvaljujući velikom rastu od 7% probio u dvoznamenkasto područje s 10% udjela, a i ovdje bilježimo veliku ulogu privatne robne marke koja ima 38% udjela, što je 4% manje nego u prethodnoj godini.

Najnovije objave

Stanić za kontrolni paket Bihaćke pivovare izdvojio nešto više od pola milijuna eura

Sukladno realiziranoj cijeni kompletna vrijednost Bihaćke pivovare je nešto manje od 2 milijuna KM Svjetlan Stanić preuzeo je nešto više od 50 posto dionica Bihaćke...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...