29.7 C
Zagreb
Četvrtak, 18. srpnja 2024., 14:00
U fokusuKolumnePuls sektora - Napokon zdrava struktura rasta

Puls sektora – Napokon zdrava struktura rasta

Od početka ove godine (siječanj – travanj 2024.), cijene su više za 4%, konzumacija za 6%, a shodno tome ukupni je promet 10% veći nego u prva četiri mjeseca 2023. godine i tako napokon dolazimo do one kvalitetne kombinacije rasta koji sličnim postotkom dolazi od većih cijena kao i od povećane konzumacije.

Sresti susjeda često znači i upustiti se u neku neobaveznu konverzaciju, bilo o vremenu ili o životu općenito. Susjed je malo stariji, ne navijate za isti klub. Vrijeme je lijepo pa razgovor, umjesto opaskom o “čudnom vremenu”, otvarate još jednim klasikom površne konverzacije.
“Dobar dan susjede, kako ste, kako se živi?”
Susjed na trenutak zastane, duboko uzdahne, malo nakrivi glavu i određenom težinom ispusti: “A kako, dragi susjed? Nekako…Preživljavamo. Teško, sve teže. Što da vam kažem…”
Uvjeren sam da bi na takvo pitanje s natpolovičnom većinom prevladali odgovori o “preživljavanju”, “teško izdržljivom”, “spajanju kraja s krajem”, “svakodnevnoj borbi”.
“A zašto, susjede?, ljubopitljivo produljujete njegovu i svoju agoniju očekivane pristojnosti, iako znate da ćete odmah požaliti! Ali – red je red.
Uz pogled koji je mješavina sažaljenja i ljutnje (jer, kako netko “normalan” može takvo što uopće pitati, zar ne?), odgovorit će, pomalo otresito, kako je “sve nenormalno poskupjelo”, kako “sve ide krivim smjerom”, i da “tko zna kako ćemo završiti ako se ovako nastavi…”.
Prosječan Hrvat, a i većina Hrvatica, smatraju valjda znakom intelektualne ili karakterne slabosti izjaviti da su “dobro”, da “situacija nije loša” ili da su “optimisti u pogledu budućnosti”, a na prste jedne ruke mogu se nabrojati oni koji će u javnosti izjaviti da nam država ide u dobrom smjeru.


Da ne budemo prestrogi, većina nas je proživjela dulje u krizama nego u blagostanju (iako je oboje dobrim dijelom u oku promatrača). Krizni mentalitet, koji ne dozvoljava puno opuštanja ili iskazanog optimizma, je valjda nacionalni zaštitni mehanizam od razočaranja. Jer, ako i nije loše trenutno, moglo bi postati ubrzo. Naviknuti smo živjeti u fragilnim ekonomskim i društvenim uvjetima. Mentalitet oskudice nije lako promijeniti.

INDIKATOR STANJA GOSPODARSTVA
Život se ne sastoji samo od novca i materijalnog blagostanja. No, osobna potrošnja, poglavito hrane i kućanskih potrepština, jest indikator stanja gospodarstva i upućuje u smjeru “dobrog” ili “lošeg”.
“Pa dobro, susjede, kad ste tako jako pametni, kako nam je onda?”
– Je li nam skuplje? Bez daljnjega.
Nakon višemjesečnog života pod dvoznamenkastom inflacijom, sad smo u zoni “ispod 5%” (točnije, 4,7% u travnju 2024. prema Eurostatu), što je još uvijek među višim stopama u Europi, ali niže od primjerice Belgije ili Češke. Uz daljnje usporavanje, neupitno je da će hrvatska inflacija u 2024. i dalje ostati iznad prosjeka EU-a.
S druge strane, bruto-državni proizvod (BDP) nam je također iznad prosjeka EU-a, gdje ga novije projekcije prikazuju i višim od prethodno prognoziranog.
Nezaposlenost je niska, a potrošnja raste.

Kupci su manje skloni loviti promocije u različitim trgovinama te u većem postotku traže promocije u trgovini u koju su došli

Svakodnevne jadikovke naših susjeda više su stvar navike (uz dužno poštovanje onima koji su se stvarno zavrnuli u tijesnu), jer brojevi pokazuju da ipak trošimo relativno opušteno.
U zadnjih godinu dana (svibanj 2023. – travanj 2024.) u odnosu na godinu prije cijene u sektoru robe široke potrošnje (mjerene NIQ-ovim panelom trgovine) prosječno su veće 10%, dok je konzumacija viša za 4% pa je ukupni obrtaj promatranih kategorija 14% veći.
“Ma, to je zbog turista”, rezignirano će mi odrezati komšija.
E pa susjede, od početka ove godine (siječanj – travanj 2024.), dakle, bez turističkog poguranca, cijene su više za 4%, konzumacija za 6%, a shodno tome ukupni je promet 10% veći nego u prva četiri mjeseca 2023. I napokon dolazimo do one kvalitetne kombinacije rasta koji sličnim postotkom dolazi od većih cijena kao i od povećane konzumacije!

PRESJEK MALOPRODAJE
Podaci u nastavku odnose se na procjenu prodaje maloprodajnog tržišta Hrvatske (s diskonterima i drogerijama, ali bez ljekarni i specijaliziranih trgovina, i bez ugostiteljstva) za oko 150 kategorija, za razdoblje svibanj 2023. – travanj 2024., kao i od početka godine za razdoblje siječanj 2024. – travanj 2024., za prehranu i neprehranu. Nisu uključene neke značajne (visokoobrtajne) kategorije, poput cigareta (jer bi previše utjecale na ukupnu sliku) te svježeg voća i povrća, već samo one koje NIQ redovno prati putem panela trgovine (“Market Tracka”).
Logika veli da pri dizanju cijena raste prodaja trgovačkih robnih marki. No, na godišnjoj razini njihova količinska prodaja raste sličnim postotkom kao i brendovi (oko 4%), dok od početka godine njihova konzumacija (+8%) ipak raste većom stopom od rasta ostalih robnih marki (3,5%). No, zbog niže cijene samo manjim dijelom pridonose rastu ukupnog prometa.
– Kolika je “inflacija” robe široke potrošnje (koliko su prosječno veće cijene)?
Ukupno 10% na godišnjoj razini, ali 4% od početka godine.
– Koliko “konzumiramo” (kakva je količinska potrošnja)?
Na godišnjoj razini (od svibnja 2023. do travnja 2024.) 4%, a od početka godine 6% više nego lani u isto vrijeme.
– Zbilja? A što smo najviše “konzumirali”?
Šećera i sredstava za uklanjanje mrlja po 35%, bujona (zbog novih, tekućih varijanti) 28%, sredstava za njegu lica 24%, vlažnog toaletnog papira 22%, energetskih pića 21%. Eh da, i ledene kave – 38% više.
A rezali smo na čokoladi za kuhanje i kondomima (po 10%).
– Što je najviše poskupjelo ove godine?
Sredstva za čišćenje staklenih površina – čak 30%!, sportski (izotonični) napitci i čokolade za kuhanje – po 25%, dodaci prehrani (vitamini i minerali) 22%, ekstrudirani snack (“flips”) i kondomi po 20%, žvakaće gume 18%, a deterdženti za pranje rublja za 17%. Trećina kategorija bilježe dvoznamenkasti rast cijena.
– A te kategorije koje su skuplje, njima je sigurno pala količinska prodaja?
Nekima jest, drugima nije. Količine su pale kondomima, čokoladama za kuhanje, ekstrudiranom snacku, sredstvima za čišćenje stakla. A istodobno su rasle sportskim napitcima i deterdžentima za pranje rublja.
– Što nam je jeftinije?
Šećer za 23%, toaletni papir, jaja i sredstva za čišćenje za 7%, ulja, vlažni toaletni papir i smrznuta tijesta 5%, sirevi za 2% pa i mlijeka za 1%. Nije puno, ali napokon ima i takvih primjera.
Svemu jeftinijem je uglavnom rasla i konzumacija, osim mlijeku, hrenovkama i toaletnom papiru.

Prehrana (oko sto kategorija u ukupnoj “košarici”) raste 14% na godišnjoj razini, a 10% od početka godine

SEMAFOR PREHRANE
Prehrana (oko sto kategorija u ukupnoj “košarici”) raste 14% na godišnjoj razini, a 10% od početka godine. Godišnje količine rasle su 2,4%, a od početka godine 1,5%. Cijene su, kao što je prethodno spomenuto, od početka godine veće za 8%.
Trgovačke robne marke (TRM) u prehrani u zadnjih godinu dana količinski stagniraju (rast je došao od većih cijena), no od početka godine imaju jednak trend kao i brendovi – uz prosječno 7% više cijene, imaju i 1,3% veću konzumaciju. Zanimljivost je da TRM diskontera bilježe rast cijena od preko 10% i ove godine, uz negativne količine, dok kod ostalih trgovaca ove godine bilježe 4% veće cijene i količinsku prodaju.

Izvor: NIQ-ov panel trgovine (uklj. i diskontere)

Najvećih 10 kategorija hrane i pića (vrijednosno) čine 45% prometa prehrane i zajedno su ostvarile 8% veću prodaju od početka godine, dakle nešto ispod prosjeka, od čega je pola zbog viših cijena, a druga polovica od veće konzumacije.
No, u toj grupi dvoznamenkast rast prometa (uz veće cijene i konzumaciju) bilježe svježe meso, pivo, jaka alkoholna pića i jogurti (salame i mesne prerađevine imaju dvoznamenkasti rast, ali uz stagnaciju količina). Rast nešto ispod prosjeka prehrane (uz pozitivnu konzumaciju) imaju još i sir i voda. Gazirana pića rastu, ali uz pad količina, dok mlijeka padaju i količinski i cjenovno.

Sljedećih 10 kategorija čini nešto manje od 20% prehrane i rast je u skladu s prosjekom. U prva četiri mjeseca najviše su skočili sladoledi (29%), od čega 10% otpada na veće cijene, a 19% na veću konzumaciju. Visok rast, uz veću konzumaciju, imaju vina i sokovi, dok veći prometi slanog čipsa i čokoladnih prutića dolaze od viših cijena (uz pad konzumacije).
Od promatrane 93 kategorije, niži promet od lani imalo ih je njih devet, niže cijene 12, a nižu konzumaciju (količinsku prodaju) 25 kategorija.

Neprehrana (pedesetak kategorija u ukupnoj “košarici”) u zadnjih godinu dana raste 17%, a od početka godine 13%

Izvor: NIQ-ov panel trgovine (uklj. i diskontere); promjene u odnosu na isto razdoblje prethodne godine

SEMAFOR NEPREHRANE
Neprehrana (pedesetak kategorija u ukupnoj “košarici”) u zadnjih godinu dana raste 17%, a od početka godine 13%. Godišnje količine veće su za 5%, a od početka godine oko 8%. Cijene su na godišnjoj razini više za 11%, a od početka godine za nešto više od 4%.
Trgovačke robne marke (TRM) vrijednosno su rasle manje od brendova (TRM na godišnjoj razini 11%, a 18% brendovi), a od početka godine 6%, u odnosu na 15% brendova. Slično kao kod prehrane, 10 prometom najvećih kategorija čini polovicu mjerene neprehrane, uz rast nešto niži od prosjeka (12% od početka godine) i uz 3% više cijene.

Snažan rast (iznad prosjeka, uz veće količine i cijene) imaju deterdženti za pranje rublja, dezodoransi, gelovi za tuširanje, sredstva za njegu lica, paste za zube i šamponi za kosu. Sredstva za čišćenje rastu uz nešto niže cijene, dok sliku “kvare” samo toaletni papir (pad od 9%, te kuhinjski papirni ručnici, koji rastu, ali ispod prosjeka).
Većina neprehrambenih kategorija bilježi sličan trend (rast količina uz rast cijena), a iznimka su (od početka godine) deterdženti za ručno pranje posuđa (stagnacija količinske prodaje) i pelene (rast ispod prosjeka, uz minimalno veće cijene i količinsku potrošnju).

OPTIMISTIČNA OČEKIVANJA
Navike i želje kupaca pri tome se ne mijenjaju drastično, ali ima razlika u odnosu na prethodne godine. Primjerice, ove godine su manje skloni loviti promocije u različitim trgovinama, a u većem postotku tražiti promocije u trgovini u koju su došli. Kupcima su i dalje izrazito važne dobre promocije i niske cijene, ali se smanjuje postotak onih koji tvrde za znaju cijene većine artikala koje kupuju.
Rast cijena je usporio i nastavit će usporavati. Umjeren rast konzumacije (količinske potrošnje) također se čini izglednim, što zajedno pridonosi zdravoj strukturi rasta. Kupci su malo opušteniji, uz nešto veće plaće nego lani i nisku (nikad nižu) nezaposlenost. Kad tome dodamo optimistična očekivanja od nadolazeće turističke sezone (potrošnje), jasno je da optimizam nije neutemeljen.
– Dragi susjede, ja vam uopće nisam loše, sasvim dobro živim.
Brojevi rijetko lažu – u prosjeku nam je bolje, a projekcije pokazuju da ćemo tim smjerom i nastaviti.
Iskusni susjed na odlasku ipak dobacuje: “Uživajte dok traje, susjed, uživajte dok traje, rijetko kod nas bude dugo dobro.”
“Nekim ljudima nema pomoći”, mislim za sebe, i počnem pjevušiti onu “ništa mi neće ovaj dan pokvarit”. Radije biram biti zadovoljan onim što imam, nego se mučiti mislima na ono što nemam (ili što drugi imaju). “..vap šuvari…”

O NIQ-u
NIQ je vodeća svjetska tvrtka za potrošačku inteligenciju koja pruža najpotpunije razumijevanje ponašanja potrošača i otkriva nove puteve prema rastu. U 2023. godini, NIQ se udružio s GfK, objedinjujući dva lidera industrije s neusporedivim globalnim dosegom. S cjelovitim uvidom u maloprodaju i najkompletnijim potrošačkim saznanjima, isporučenim uz naprednu analitiku putem najsuvremenije platforme, NIQ pruža potpuni prikaz (TM). U Hrvatskoj NIQ je prisutan od 1997., s trenutno 110 zaposlenih te suradnjom s većinom trgovačkih lanaca i proizvođača, s naglaskom na praćenje maloprodaje (podatke i usluge iz panela trgovine), no klijentima nudi i druge alate za bolje poslovno odlučivanje, poput alata za upravljanje prostorom i upravljanje kategorijama (Spaceman, Store Planner), modele za evaluaciju i planiranje cijena i promo-aktivnosti (Analytic Consulting), kao i cijelu paletu ad-hoc studija. NIQ je tvrtka iz portfelja Advent International koja posluje na više od 100 tržišta, pokrivajući više od 90% svjetske populacije. Za više informacija, posjetite NIQ.com.

Najnovije objave

Prihod Sueskog kanala smanjen za četvrtinu

Kanalom je u netom završenoj financijskoj godini prošlo 20.148 brodova, za 22,3 posto manje nego godinu ranije Prihod Sueskog kanala pao je gotovo za četvrtinu...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...