Slatki namazi – Tržišni trendovi: Traži se zdravija varijanta

I dok se očekuje oporavak potražnje za medom, kod džemova je izvjesno da će brendovi s najboljim izgledima za rast u budućnosti biti oni sa 100% udjelom voća bez dodanog šećera ili umjetnih sladila.

Prema podacima Euromonitor Internationala, med je zabilježio daljnji pad u 2022. godini zbog loše medne sezone u Hrvatskoj krajem 2021. godine. Došlo je do ozbiljne nestašice domaćeg meda pa su cijene posljedično tome porasle. Što je još važnije, uvozni med se dobro pokazao i zauzeo udio na tržištu, što je prije bilo gotovo nemoguće zbog velike lojalnosti potrošača domaćem medu. S nedostatkom domaćeg meda i snažnim rastom cijena, potrošači su se prebacili na druge slatke namaze ili jednostavno smanjili potrošnju meda u 2022. godini.

Džemovi i ekstra džemovi bili su jedna od takvih kategorija koja je imala koristi od nedostatka domaćeg meda na tržištu i zabilježila je blagi oporavak od izazovne 2021. godine. Rast džemova i ekstra džemova također se može pripisati ljudima koji se vraćaju na posao i traže brze opcije obiteljskog doručka. Što se tiče okusa, domaći potrošači nisu previše zainteresirani za isprobavanje novih ili egzotičnih okusa u džemovima i ekstra džemovima te se drže onih koji su im poznati, posebice šipka, marelice i šljive. Napori da se lansiraju novi okusi džemova i ekstra džemova, poput smokve, naranče i mandarine, uglavnom su se pokazali neuspješnima.

POVRATAK TURIZMA
Dok maloprodajno tržište nije bilo na visini zadatka u 2022. godini, HoReCa sektor je bio daleko uspješniji, bilježeći dvoznamenkasti rast zahvaljujući turizmu, posebno učinku obalnih pekarnica i kafića koji nude palačinke. Popularnost palačinki rasla je tijekom cijelog promatranog razdoblja, a 2022. godine, kada je pandemija bila pod kontrolom, turisti su se jedva čekali vratiti na hrvatsku obalu, što je ponovno povećalo potražnju.

IZGLEDI I MOGUĆNOSTI
Unatoč zabilježenom padu, očekuje se povratak meda u područje rasta u razdoblju od 2023. do 2027. jer je ova namirnica duboko ukorijenjena u tradiciju u Hrvatskoj, a njegova najveća snaga su ljekovita svojstva koja posjeduje. S druge strane, očekuje se da će džemovi i ekstra džemovi zabilježiti najmanji rast u razdoblju do 2027. budući da se smatraju staromodnim proizvodima koje uglavnom konzumiraju stariji ljudi ili obitelji s djecom. Jedan od najvećih problema s ovom kategorijom je visok sadržaj šećera u proizvodima, pogotovo jer u zemlji postoji veliki problem s pretilošću, što rezultira time da se Hrvati okreću od šećera i fokusiraju na proteine i masti. Stoga se očekuje da će brendovi s najboljim izgledima za rast u budućnosti biti oni sa 100% udjelom voća bez dodanog šećera ili umjetnih sladila.

Ključni pokazatelji

  • Vrijednosna prodaja u kanalu maloprodaje porasla je za 8% u 2022. godini, na 742 milijuna kuna.
  • Džemovi i ekstra džemovi bili su najbolja kategorija u 2022., s prodajom koja je porasla za 14%, na 138 milijuna kuna.
  • Maloprodaja bi trebala ostvariti složenu godišnju stopu rasta (CAGR) od 4% u razdoblju 2023.-2027., na 892 milijuna kuna.
Prethodni članakInflacija u eurozoni u srpnju 5,3 posto
Sljedeći članakRumunjska je najveći izvoznik pšenice u EU u srpnju