kranjske-kobasice-largeGavrilović, PIK Vrbovec, Podravka i drugi hrvatski proizvođači mesa i mesnih proizvoda koji u svom asortimanu imaju i kranjske kobasice uskoro bi se mogli suočiti sa zabranom proizvodnje slovenskog zaštićenog proizvoda ako ne zatraže i dobiju certifikat iz Slovenije

Ljubljansko Delo najavilo je da će slovensko resorno ministarstvo ovih dana diplomatskim kanalima upozoriti nadležne hrvatske institucije da se u Hrvatskoj proizvodi i prodaje “kranjska kobasica koja ni približno nije kranjska kobasica”, koja je od 2008. u Sloveniji zaštićeni geografski proizvod, a pri kraju je i postupak njezine geografske zaštite u Europskoj uniji.

Povod za diplomatsku akciju je reklama jedne od vodećih hrvatskih mesnih industrija koju su slovenski turisti uočili na ljetovanju u Hrvatskoj te otkriće da se u hrvatskim trgovinama prodaju kranjske kobasice barem još dvaju hrvatskih proizvođača.

Direktor slovenske gospodarske interesne udruge Mesna industrija, u sklopu koje djeluje i interesna udruga Kranjska kobasica, Boris Jež, u izjavi za Delo objašnjava da je od travnja 2008, kada je geografski zaštićena, i u Sloveniji dopuštena samo prodaja kranjskih kobasica certificiranih proizvođača. (Business.hr)