Slovenska Panvita planira udvostručiti izvoz u Hrvatsku

meso-midi2Najveći slovenski proizvođač svinjskog mesa, tvrtka “Panvita” iz Murske Sobote, ove godine namjerava udvostručiti prodaju u Hrvatskoj, izjavio je u utorak u razgovoru za slovensku tiskovnu agenciju STA direktor Peter Polanič.

“Donijeli smo stratešku odluku o intenzivnijem nastupu na hrvatskom tržištu. Prodaja u prva tri mjeseca je vrlo dobra, a prihode na tom tržištu ove ćemo godine barem udvostručiti”, rekao je Polanič, dodavši da će slovenska svinjetina u Hrvatskoj postati konkurentnija s ulaskom Hrvatske u EU iduće godine.

“Tada više neće biti visokih carinskih davanja i naši će proizvodi biti konkurentniji. Već imamo potpisane ugovore sa svim hrvatskim trgovačkim centrima koji su solidni platiše, rekao je Polanič, dodajući da izvoze i u Mađarsku i Dansku, a zanimljiva su im i tržišta Makedonije, Srbije, Švicarske i Njemačke.

Taj slovenski agro-kombinat između 5 i 6 posto godišnjih prihoda ostvari u inozemstvu, od toga 90 posto izvozom mesa.

Na dvije vlastite svinjske farme, Panvita je do prije dvije godine proizvodila 100.000 svinja, ali je sada njihov broj prepolovljen. Ta je tvrtka ove godine upozorila slovensko ministarstvo poljoprivrede na “katastrofalno stanje” u svinjogojstvu, jer je domaće tržište “preplavljeno” mesom iz uvoza po dampinškim cijenama, pa tek trećina prodane svinjetine ima domaće podrijetlo.

Slovensko svinjogojstvo u prošloj je godini zabilježilo 10 milijuna eura gubitaka, od čega trećina otpada na Panvitu. (H)

Prethodni članakUpravljanje brendovima: Brend jezik – pokretač izgradnje brenda
Sljedeći članakOmegol 4 plus – novo ulje iz linije Omegol ulja