Promet u američkoj maloprodaji u prosincu je smanjen 0,9 posto u odnosu na mjesec ranije, što je njegov najveći pad u posljednjih 11 mjeseci, a rezultat je smanjene potražnje za gotovo svim kategorijama proizvoda, objavilo je u srijedu tamošnje ministarstvo trgovine.

Izrazitiji pad predstavlja neočekivani zaokret, nakon 0,4-postotnog povećanja u studenome, i najveći je od siječnja 2014. godine, pokazalo je izvješće ministarstva. Ujedno je znatno veći no što su prognozirali ekonomisti, procjenjujući njegovo smanjenje za samo 0,1 posto, navodi Reuters.

Pritom je promet od trgovine na malo smanjen u segmentima elektronike, kućanskih uređaja, odjeće, građevinskih materijala i opreme za vrt, kao i u autosalonima.

Prihodi u internetskoj trgovini također su smanjeni, a pad prometa zabilježen je i u trgovinama sportskom odjećom. Niže cijene benzina smanjile su pak promet u maloprodaji goriva, uz pad prihoda od 6,5 posto, najveći od prosinca 2008. godine.

Niži promet ostvaren je i u trgovinama namještaja, kao i u restoranima i barovima, pokazalo je izvješće ministarstva trgovine.

Ako se isključi utjecaj stavki kao što su automobili, benzin, građevinski materijal i usluge prehrane, promet je u prosincu smanjen za 0,4 posto, nakon 0,6-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Ekonomisti su očekivali da će takozvani temeljni promet od trgovine na malo, koji najbolje odgovara komponenti osobne potrošnje u bruto domaćem proizvodu (BDP), porasti za 0,4 posto. Osobna potrošnja podupire više od dvije trećine ukupnih gospodarskih aktivnosti u SAD-u, podsjeća Reuters.

Neočekivani pad prometa u prosincu mogao bi prigušiti očekivanja oštrog rasta osobne potrošnje u zadnjem lanjskom tromjesečju. Optimizam ipak ulijeva poboljšanje stanja na tamošnjem tržištu rada i nastavljen pad cijena benzina, koji bi mogli poduprijeti promet u idućim mjesecima, primjećuje Reuters. (SEEbiz / Hina)