Državni zavod za statistiku objavio je podatke za industrijsku proizvodnju i promet u trgovini na malo u ožujku zaokruživši statistiku prvog tromjesečja za ove visokofrekventne pokazatelje. U skladu s očekivanjima snažne pozitivne godišnje stope rasta zabilježene su kod oba pokazatelja potvrđujući tako nastavak oporavka, izvijestili su analitičari Raiffeisen banke.

Trgovina na malo, godišnja promjena
*kalendarski prilagođeni indeksi, Izvor: DZS, Raiffeisen istraživanja

U promatranom mjesecu, uz mjesečni pad za 2,4% (realno i nominalno) trgovina na malo u odnosu na ožujak 2020. realno je bila viša za 14,3% (15,5% nominalno). Pri tome je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima bio realno niži za 5,0%, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) porastao za 33,6%.

Prema izvornim indeksima, godišnji porast prometa ostvarilo je devet trgovačkih struka, koje čine 55,3% prometa dok je u dvije trgovačke struke (44,7% ukupnog prometa) promet pao. Najveći porast nominalnog prometa u odnosu na ožujak 2020. ostvarile su sljedeće trgovačke struke: Tekstil, odjevni predmeti, obuća i kožni proizvodi (za 105,5%) te Audio i videooprema, željezna roba, boje i staklo, električni aparati za kućanstvo, namještaj i drugi proizvodi za kućanstvo (za 58,5%). S druge strane, najveći utjecaj na godišnji pad nominalnog došao je od pada prometa u kategoriji Ljekarne, medicinski i ortopedski proizvodi, kozmetički i toaletni proizvodi, s padom prometa od 7,6% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 0,7%.

Kumulativno, od siječnja do ožujak promet u maloprodaji realno je viši za 6% u odnosu na isto razdoblje lani.

Uz mjesečni rast od 3,4%, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja porasla je za 9,9%. Nastavljen je tako rast četvrti mjesec za redom, a godišnja stopa rasta najviša je od prosinca 2016. Prema Glavnim industrijskim grupacijama rast na mjesečnoj razini zabilježen je kod svih kategorija, ali se s izrazito visokom stopom rasta izdvaja Energija (11,6%). S druge strane, s izuzetkom Energije koja je porasla 4,4%, kod svih ostalih kategorija zabilježene su izrazito visoke dvoznamenkaste godišnje stope rasta (trajni proizvodi za široku potrošnju 18,8%, kapitalni proizvodi 15,7%, trajni proizvodi za široku potrošnju 10,7% te intermedijarni proizvodi 10,4%).

Naposljetku rast prisutan posljednjih mjeseci rezultirao je i razmjerno snažnim rastom obujma industrijske proizvodnje u odnosu na isto tromjesečje 2020. On je prema kalendarski prilagođenim indeksima iznosio 5,7%, a prema izvornim indeksima 4,2%.
Posljednji podaci visokofrekventnih pokazatelja ohrabruju očekivanja o snažnom oporavku gospodarstva čak i unatoč visokoj razini neizvjesnosti. Uz to poslovna očekivanja u industriji tijekom ožujka ostala su na razini iz veljače, ali su ona u trgovini poboljšana. Uz to nastavlja se i rast potrošačkog optimizma sugerirajući pozitivna kretanja i na početku drugog tromjesečja. Ipak treba napomenuti da su svi pokazatelji i dalje ispod razdoblja prije početka pandemije te da su snažne stope rasta posljedica i učinka baznog razdoblja.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!