Svjetsko prvenstvo jedan je od najgledanijih događaja na globalnoj razini, a Hrvatska je na prošloj svjetskoj smotri najboljih nogometaša došla i do velikog finala. Ove godine u neuobičajenoj kulisi turnir se po prvi put igra u jesenskom terminu, no to naše nogometaše i navijače neće omesti da pokažu sve što znaju i mogu.

Pod službenim nazivom FIFA World Cup Qatar 2022™ u Kataru se od 20. studenog do 18. prosinca održava 22. Svjetsko prvenstvo u nogometu. Ovo će biti prvo Svjetsko prvenstvo ikada koje će se održati u Arapskom svijetu i drugo u Aziji nakon turnira 2002. u Južnoj Koreji i Japanu. Osim toga, turnir je na rasporedu kao posljednji sa sudjelovanjem 32 tima jer je predviđeno proširenje na 48 reprezentacija za prvenstvo koje će 2026. godine zajednički organizirati Sjedinjene Države, Meksiko i Kanada.

Zbog intenzivne ljetne vrućine i vlage u Kataru, ovo Svjetsko prvenstvo održat će se od kasnog studenog do sredine prosinca, što ga čini prvim turnirom koji se neće odigrati u svibnju, lipnju ili srpnju i koji će se igrati ujesen na sjevernoj polutki. Utakmica otvaranja bit će odigrana između Katara i Ekvadora na stadionu Al Bayt u gradu Al Khor, a finale turnira održat će se 18. prosinca 2022. kada je i Nacionalni dan Katara. Aktualni pobjednik Svjetskog kupa je Francuska, a viceprvak je Hrvatska.

Katar se intenzivno pripremao ispisati povijest ugošćujući ne samo svoje prvo FIFA Svjetsko prvenstvo, već i prvo koje će se ikada održati na Bliskom istoku te će biti jedinstveno po mnogočemu. To će biti najmanja nacija ikada koja će ugostiti globalno nogometno finale, što će posjetiteljima dobro doći jer će omogućiti da se s lakoćom kreću zemljom – pa čak i planiraju gledati više utakmica u istom danu.

Katarski poluotok dijeli svoju jedinu kopnenu granicu sa Saudijskom Arabijom, dok se Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati nalaze u blizini na sjeverozapadu i jugoistoku. Zemlja je izuzetno gostoljubiva prema stranim gostima pri čemu treba izdvojiti da čak oko 80 posto populacije čine useljenici. Katar je također u nekoliko proteklih godina izgradio neke od ekološki prihvatljivijih i arhitektonski najnaprednijih sportskih objekata. Igrat će se na osam stadiona u pet gradova: Lusail, Al Khor, Al Rayyan, Al Wakrah te glavni grad Doha (četiri stadiona). Svi su gradovi smješteni uz Dohu pa se može reći da se prvenstvo održava u jednom gradu, jedino je Al Khor udaljen 50-ak kilometara od prijestolnice. Hrvatska je smještena u Grupu F zajedno s reprezentacijama Belgije, Kanade i Maroka. Prvenstvo otvaramo protiv Maroka 23. studenog, protiv Kanade igramo 27. studenog, a grupnu fazu zaključujemo utakmicom protiv Belgije 1. prosinca.

U KAMPU REPREZENTACIJE
Kako bi iz prve ruke doznali kakvo je raspoloženje u našoj reprezentaciji poslali smo upit na Hrvatski nogometni savez (HNS). Tomislav Pacak, glasnogovornik HNS-a, rekao nam je kako će predstojeće Svjetsko prvenstvo po mnogočemu biti specifično i drugačije u odnosu na dosadašnja, uključujući činjenicu da se održava praktički u jednom gradu te po prvi puta u zimskom terminu. Što se igrača i stožera tiče, on kaže kako je minus nedostatak vremena za pripreme koje su uobičajene prije velikog natjecanja, no s druge strane, velikim plusom smatra to što igrači u Katar stižu u naponu tjelesne i igračke forme, a ne na kraju natjecateljske godine kada su često “iscijeđeni” nakon naporne sezone. “Na kraju krajeva, okolnosti možda jesu malo drugačije, ali iste su za sve reprezentacije, a nogometaši su naviknuti funkcionirati u intenzivnom ritmu kroz cijelu godinu pa iz te perspektive ne smatramo da će ovo Svjetsko prvenstvo u tom pogledu biti posebno izazovno u smislu prilagodbe na termin”, naglašava Pacak.

Kada je riječ o pratećoj infrastrukturi – od smještaja do trening kampa – on ističe kako je HNS davno osigurao vrhunske uvjete za reprezentaciju dodajući kako je u Kataru to bilo prilično zahtjevno s obzirom na ograničen broj hotelskih objekata koji zadovoljavaju sve željene uvjete. “Hrvatska reprezentacija će u hotelu Hilton imati sve što je potrebno za ugodan boravak tijekom Svjetskog prvenstva. Što se trening kampa tiče, već smo se u ožujku tijekom prijateljskog turnira uvjerili da trening kamp Al Ersal pruža maksimalne uvjete za rad te smo sretni što smo uspjeli osigurati upravo taj trening centar tijekom Svjetskog prvenstva. Nadalje, domaćin je uložio velika sredstva u stadionsku i drugu infrastrukturu te stoga očekujemo da će po tom pitanju ovo Svjetsko prvenstvo biti na zavidnoj razini”, uvjeren je glasnogovornik saveza.

Uvijek je lijepo prisjetiti se i velikog uspjeha Hrvatske na prošlom SP-u, što je bio i veliki impuls za cijelo naše gospodarstvo. Možemo li i ove godine očekivati takav sportsko-ekonomski efekt? “Naravno, veliki faktor u tomu bio je iznimno uspješan rezultat reprezentacije – dakako da svi priželjkujemo da se nešto slično dogodi i ove godine. Očigledno, termin je specifičan te će se mnogi gospodarski subjekti trebati tomu prilagoditi – umjesto uobičajenih velikih skupova na trgovima i hladnih pića, sad će vjerojatno biti više druženja u unutarnjim prostorima ili u sklopu adventa, a tražit će se toplija pića. Tako će i u drugim gospodarskim granama biti promjena (grijalice umjesto rashladnih uređaja itd.), ali Svjetsko prvenstvo definitivno generira dodatnu gospodarsku aktivnost. Zato je najvažnije da se Hrvatska redovno plasira na velika natjecanja jer to ima veliki značaj za cijelu zemlju, kako gospodarski, tako i u kontekstu cjelokupne društvene atmosfere”, naglašava Tomislav Pacak.

POGLED IZNUTRA
Zbog katarskih zakona o konzumaciji alkohola, organizatori Svjetskog prvenstva najavili su da će kreirati određene zone za “otrježnjenje” kako bi se izbjegla masovna uhićenja pijanih navijača. Izvršni direktor organizacijskog odbora za Svjetsko prvenstvo u Kataru, Nasser Al Khater, izjavio je za Sky News što znače takva područja za triježnjenje: “To je mjesto gdje se možemo pobrinuti da budu sigurni, da nisu štetni ni za koga drugoga.” Prema ESPN-u, ako je navijač poslan u zonu za “otrježnjenje”, bit će mu dopušteno da ode kada bude mogao pokazati trezveno ponašanje. To je vrijedno za znati ako se planira ići u Katar na utakmice, no takvih restrikcija nasreću nema u domaćim navijačkim zonama. A kako će ovo prvenstvo utjecati na pivo kao jedan od glavnih navijačkih “rekvizita” upitali smo Grupaciju proizvođača piva, slada i hmelja Hrvatske gospodarske komore iz koje prvotno podsjećaju kako je potrošnja piva u Hrvatskoj tijekom 2021. godine u apsolutnim brojevima iznosila 2,97 milijuna hektolitara piva.

“To u biti znači da potrošnja po stanovniku u Hrvatskoj iznosi oko 77 litara piva, što nas svrstava u gornju polovicu zemalja Europske unije”, ističu iz Grupacije. Dakako, potrošnja piva povezana je i sa socijalizacijom, odnosno druženjima i svakako raste tijekom velikih događanja, kao što je Svjetsko nogometno prvenstvo. U stvaranju pozitivnog navijačkog ozračja uvijek je prednjačila pivarska industrija, koja i inače ostvaruje značajan doprinos na ukupna gospodarska kretanja u Hrvatskoj. Tome u prilog iz Grupacije spominju primjer kako je unatoč teškoćama uzrokovanima pandemijom i posljedičnim zatvaranjem ili ograničavanjem rada ugostiteljskog kanala distribucije, cjelokupni sektor u 2020. doprinio poreznim prihodima države s oko 2,8 milijardi kuna te je generirao 3,3 milijardi kuna BDV-a. Uz to, navode kako je ukupna godišnja prodaja piva na hrvatskom tržištu u 2021. godini dosegnula gotovo 2,4 milijuna hektolitara, dok je ukupna proizvodnja u toj godini iznosila 2,33 milijuna hektolitara.

U Zagrebačkoj pivovari na naš upit odgovaraju kako je teško unaprijed izlaziti s konkretnim procjenama koliko bi hrvatsko gospodarstvo moglo profitirati od nadolazećeg prvenstva, ali pritom podsjećaju kako su prošla natjecanja pružila značajan poticaj raznim gospodarstvenicima, posebice ugostiteljima, trgovcima te pivskoj industriji. “Prijašnje grube procjene pokazale su da tijekom utakmica naše nogometne reprezentacije, ako je vrijeme lijepo, a gledanost velika, potrošnja piva poraste za nekoliko postotnih bodova. Nevezano uz ekonomske rezultate, nadamo se da će naša reprezentacija i ove godine biti jednako ili još uspješnija nego na prošlom Svjetskom prvenstvu”, ističu iz Zagrebačke pivovare.

Iz Heinekena Hrvatska pak navode kako će, s obzirom na to da se Svjetsko nogometno prvenstvo održava u zimskim mjesecima, biti zanimljivo vidjeti kako će se to odraziti na hrvatsku industriju piva koju karakterizira jaka sezonalnost tijekom ljetnih mjeseci.

Osim piva, uz nogomet su neizostavne i slane grickalice pa smo upitali za mišljenje i stručnjake iz Intersnacka Adria kao tržišnog lidera u toj kategoriji. Oni su u svom odgovoru naveli da očekuju kako će predstojeća nogometna euforija imati veliki utjecaj na ekonomiju. “Dodatno se to spaja s periodom nadolazećih blagdana, tako da ako nas pomazi i dobar rezultat euforija će biti još veća”, navode iz Intersnacka Adria.

U Jamnici se s time slažu ističući kako će ovogodišnje prvenstvo biti specifično zbog puno stvari, ponajviše zbog godišnjeg doba u kojem se održava. “S obzirom na to da je riječ o studenome i prosincu, vjerojatno će izostati razina gledanja utakmica na otvorenom. No, s druge strane, prvenstvo se poklapa s adventom kada su ugostiteljski objekti u velikim gradovima više posjećeni pa se veselimo jednom zanimljivom i jedinstvenom nogometno-blagdanskom ugođaju. Sigurni smo da će ugostitelji ovu prigodu iskoristiti da privuku još više gostiju, a mi ćemo kao lider u segmentu osvježavajućih pića i prirodnih mineralnih voda biti dobar partner za stvaranje novih prigoda za uživanje i bodrenje naše nogometne reprezentacije na putu do novog uspjeha”, poručuju iz Jamnice plus.

Svi se radujemo skorom početnom udarcu kojim će se otvoriti ovaj nogometni spektakl. Sjetimo se samo kako je to izgledalo prije četiri godine, kakvu je to euforiju i sreću donijelo na lica navijača diljem Lijepe naše. Neka nam i ove godine naši Vatreni podare razloga za slavlje i veselje.
Naprijed Hrvatska!

SP u nogometu – Izjave

HEINEKEN Hrvatska – Ružica Račić Mršo, direktorica marketinga
Utakmicu Hrvatske i Francuske koja se igrala u finalu Svjetskog prvenstva 2018. godine pratilo je 517 milijuna gledatelja diljem svijeta, što je zasigurno doprinijelo prepoznatljivosti naše zemlje. Nije tajna ni da pivo i nogomet odlično idu zajedno – Heineken® ima tradicionalnu povezanost s nogometom, a i naše je Karlovačko uvijek među navijačima.

Našoj reprezentaciji želimo puno uspjeha, a vjerujemo da će uspjeh pratiti i poslovni rezultati. Po prvi se put Svjetsko nogometno prvenstvo održava u zimskim mjesecima te će biti zanimljivo vidjeti kako će se to odraziti na hrvatsku industriju piva koju karakterizira jaka sezonalnost tijekom ljetnih mjeseci. Iznimno se veselimo nogometnoj groznici koja će uskoro zavladati! Planovi se još uvijek dorađuju, ali namjera je navijačima osigurati da s Karlovačkim pivom, među svojima, bodre naše dečke i na ovom prvenstvu. Tradicionalno, pripremamo razne aktivacije prodajnih kanala kroz platformu Karlovačko Korner, aktivirat ćemo čak 2.000 kafića, a ostale mnogobrojne aktivnosti ostavit ćemo za iznenađenje navijačima.

Intersnack Adria – Sonja Vičević, rukovoditeljica marketinga
Sportska natjecanja od iznimne su važnosti za svaku zemlju, a posebno kad je riječ o nogometu i Hrvatskoj. Očekujemo da će cijela zemlja brujati pozitivnim porukama podrške i zajedništva kao i za vrijeme Svjetskog prvenstva 2018. bez obzira na specifičan tajming prvenstva. Sukladno tome očekujemo i veliki utjecaj na ekonomiju.

Dodatno se to spaja s periodom nadolazećih blagdana tako da ako nas pomazi i dobar rezultat euforija će biti još veća. Intersnack Adria, kao najveći proizvođač slanog snacka u Hrvatskoj te kao “hrskavi” partner Hrvatskog nogometnog saveza, uvijek pruža punu podršku Vatrenima putem posebnih limitiranih izdanja Čipi Čipsa u prepoznatljivoj kockastoj ambalaži koje priprema kao podršku za “12. igrača Vatrenih”. Postoje dva navijačka limitirana okusa u 200 g pakiranju: Vatrena Paprika i Pobjednički Slani. Njih smo već plasirali na tržište kako bi pripremili navijače za vatreno navijanje i potaknuli navijačku euforiju uoči i tijekom samog prvenstva. Vatrene ćemo bodriti i kroz podršku na TV ekranima te putem društvenih mreža na kojima spremamo brojna iznenađenja i aktivnosti.

Jamnica plus – Darko Ivančević, izvršni direktor marketinga
Jamnica plus, kao ponosan sponzor Hrvatskog nogometnog saveza i naše reprezentacije, limitiranim izdanjima Jane i Jamnice spremno dočekuje Svjetsko prvenstvo. Posebno izdanje naše prirodne mineralne vode Jane jedinstveno je po etiketi i inspirativnim porukama potpisanima od strane hrvatskih nogometnih reprezentativaca. Uz Janu, i Jamnica je uoči Svjetskog prvenstva odlučila dati podršku našim reprezentativcima posebnom etiketom na kojoj se nalaze samo neki od njih – Joško Gvardiol, Lovro Majer, Mislav Oršić i Mario Pašalić – ali kao predstavnici cjelokupnog duha reprezentacije.

Uz to, Jamnica će imati kampanju na društvenim mrežama i televiziji te zanimljive aktivacije na prodajnim mjestima: od brendiranja, podjele navijačkih rekvizita i poklona uz kupnju Jamnice do posebnih combo-ponuda ‘’Jamnica i vino’’ u kafićima tijekom trajanja Svjetskog prvenstva. Uz navedeno, pojačano ćemo se aktivirati i u e-commerce kanalu prigodnim nagrađivanjem navijačkim rekvizitima uz kupnju Jamnice. Za naše smo potrošače organizirali i dva ciklusa nagradne igre s putom u Katar kao glavnom nagradom. 

Zagrebačka pivovara – Diana Jokić, menadžerica korporativnih komunikacija
Suradnja Zagrebačke pivovare i Hrvatske nogometne reprezentacije traje više od dva desetljeća, a na press konferenciji održanoj 9. studenog svečano je potpisan ugovor kojim je i službeno potvrđen nastavak ove uspješne suradnje.

Ožujsko je jedan od najglasnijih navijača, koji već godinama unapređuje i njeguje navijački duh i odanost hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji. Kako bismo obilježili sportski događaj godine, Žuja je na tržište lansirala posebna nogometna pakiranja u svim vrstama ambalaže – limenkama, povratnim bocama i PET pakiranju. Žujina će pakiranja tako ove godine krasiti četiri ključna igrača Vatrenih – Ivan Perišić, Mateo Kovačić, Marcelo Brozović i Andrej Kramarić – koji šalju poruku koju će svaki navijač prepoznati: “Ostavi srce za Hrvatsku”. Istu ćemo poruku slati i kroz TV spot u kojem će nogometno slavlje, kao i uvijek, predvoditi legendarni Žujin glumački trojac uz odabrane zvijezde hrvatske nogometne vrste.

Konzum – Mia Kroflin, rukovoditeljica brand marketinga
Konzum i ove godine nastavlja suradnju s HNS-om te smo službeni sponzor Hrvatske nogometne reprezentacije u njihovom nastupu na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru. Kako bismo promovirali navedeno sponzorstvo, ali i sport općenito, pripremili smo čitav niz aktivnosti koje obuhvaćaju imidž kampanju “Ponosni na naše”, program vjernosti te specijalnu suradnju s našim proslavljenim kapetanom Lukom Modrićem.

U sklopu naših aktivnosti potaknutih ovim sportskim događajem za naše smo kupce pripremili program vjernosti koji podrazumijeva sakupljanje ekskluzivne kolekcije kartica s likovima domaćih i svjetskih nogometnih igrača koju kupci mogu sačuvati u za to predviđenom specijalnom leksikonu. Uz to, zajedno s Lukom Modrićem pokrenuli smo personalizirano digitalno iskustvo u sklopu kojeg Luka poziva djecu i odrasle da loše navike zamijene dobrima te da sate provedene pred ekranom provedu vježbajući, baš kao i on. Važno je napomenuti kako je jedan od ciljeva ove aktivnosti edukativne prirode s obzirom na to da u fokus stavlja redovitu tjelovježbu.